Monday, December 31, 2007

Keseronokan Hujung Tahun


= Putrajaya =
Souq - Secret Recipe - Bot Dondang Sayang - Alamanda - Putrajaya Convention Centre

Saturday, December 29, 2007

Jalan-Jalan @ Putrajaya

Assalamualaikum Wrth Wbkth...

Penat tul ari nie....dari kul 9am kami dah keluar dari rumah....dan terus ke Kampung Pandan....amek Long, Paklong & Mira...hit terus ke Putrajaya...Long ajak jalan-jalan...ikut highway baru...dari Kuala Lumpur terus ke Putrajaya..naik terus dari Bulatan Kampung Pandan...just memakan masa about 25 min gak la...kira dekat laaa dari biasa..kadar tol belum ada...so, FREE...saja laa jejalan...memandangkan my hubby tak pernah pegi Putrajaya..so, alang-alang dah pusing...abih kami ronda laa satu Putrajaya...hehehe...seronok....gambo pun tengah upload dalam photo album....kul 5 petang baru kami balik ke KL..hehehe...enjoy tul petang tadi....mana taknya...semua Cruise Tasik Putrajaya pun kami naik gak...best! So, kira meronda sakan....lepak kat Secret Recipe...Alamanda....PICC (Putrajaya International Convention Centre)...

Masa lepak kat atas bukit PICC...kami ternampak laa Diana Naim & asben dia...hehehe...tak tau apa depa buat laa kat situ...dekat jam 5 pm baru kami beransur balik ke KL...seronok gak sekali sekala jalan-jalan...tak der gangguan ari nie...hari merehatkan badan betul laaa...hehehe..penat tul...sampai umah aku tertido..pale pening...hehehe...pas tu lepak gi kat umah Long sampai habis Sehati Berdansa...Vanida & Shidee menang...dapat Mini tu...perghhhh...jeles aku..dah le color merah...dapat plak pi Paris...bestnyer...

Minggu depan nak ke mana? Hmm...tak tau laa...dok umah jer la kot...sebab ada orang tu nak kena OT laaa plak....so, dok umah jer laa...esok memang tak ke mana...hari 'charged battery' laa kan...sebab Isnin dah mula bekeje..walaupun Selasa nanti cuti..hehehe...New Year di mana? Di rumah...tempat paling BEST nak berehat laa kan...malas laa nak gi memana...mesti jalan penuh orang sana sini..sebab malam tu kan nak konsert....iskk..rimas jalan jem...

Okeh laaa nak berehat...chowwww...good nite..

Wassalam...

Monday, December 24, 2007

Tension di Malam Krismas.............

Assalamualaikum wrth wbkth...

Hmmm...penat tul...sambung keje semalam upload resepi...tapi...rasa tension giler..apa yg aku up semalam..sebahagiannya telah hilang....mau tak tension aku...banyak plak tu yang aku dah up semalam..ada laa dalam 5 page utk multiply...huhh....sabo jer laaa...sampai aku dah hilang sabo la plak rasanya...ntah laaa...lantak laa..malas lak aku nak up lagi....semalam ok jer...now dah tak de...eeeee..gerammnyerrr...

Tadi sebelum aku online...sempat menjenguk NTV7...tengok Miss Teen USA 2007...sib baik hubby dah tido...aku umpan roti pun tak bangun..hehehe...ngantuk benor tengok muka pun dah leper jer..malas laa kacau...hehehe...jadi aku nengok sorang laa sampai abih rancangan tu....best gak...nengok sambil makan roti krim yang aku beli kat Carrefour tadi..hehehe...

Ahaa cakap pasal Carrefour Wangsamaju lak....masa aku tengah ushar-ushar barang...jalan laa ngan hubby aku...sekali selisih bahu dengan MAWI...memula aku tak perasan...aku nengok sorang mamat nie jalan jengket-jengket...(stail Mawi tu le)...pas tu hubby habaq laa...eh..Mawi laa...aku nengok ke depan sekali lagi...ahaa..dia bersama 2 lagi mamat...sorang gemuk..sorang kecik...hampir terlanggar kami gak laa dia jalan...hehehe...tak kuasa aku....FYI...saya yak minat pun Mawi...hehehe...lepas dah kami ke depan..tetiba aku nampak sekumpulan 'rombongan cik kiah' macam kejar something....depa dok bising.."mana dia..mana dia pegi?"...then aku dah tau apa yang mereka cari...MAWI la tu..hahaha..bila aku pusing...semua makcik-makcik...hehehe..berjubah lak tu...hahaha ...lawak tul..kelakar pun ada...

Hehehe...sambung citer tu lagi..my hubby call her auntie yang memangnya peminat setia Mawi...hehehe...dia siap suh kim salam..haha..dah lepas dah pun Mawinye..dah ke mana ntah hilang...tapi dia tak kisah laa...sebab dia dah selalu jumpa Mawi...so, tak kisah ler sangat...hehehe..kami nie cuma jadi wartawan nak laporkan kat dia jer...hehehe..

Citer pasal Carrefour lak...banyak tul perubahan...dah dekat 2 minggu aku tak mai...banyak berubah lak....sampai aku carik barang pun tak jumpa...sabo jer laa...kalut dengan perubahan...barang yang aku nak carik pun tak ingat dah masa tu...sabo je aaaa...amek masa aku nak carik barang...tapi mereka memang masih dalam penyusunan barang lagi laa...agak bersepah sket laa tadi Carrefour...pening aku nengok..

Okeh laa...dah baper kali nguap dah nie..tapi dok tahan gak..hehehe...okiess..chow chin chow...

Saturday, December 22, 2007

Penat..

Assalamualaikum wrth wbkth...

Hmm...baru lepas update multiply...especially column resepi semua telah dipindahkan ke ruangan sepatutnya...so, blog is just for blog..tadi sebelum online..tengok Arsenal vs Tottenham...luckily Arsenal win 2-1...lega...tengok kejap2 jer...Adebayor score 1st goal and Bendtner 2nd goal plak...hehehe..nie time aku surf laa...hubby sibuk tengok apa lagi pun aku tak tau..sat gi dia nak buat review dia laa tu...kat sendiri punyer multiply..hehehe..kami nie pasangan yang bermultiply...minat sama..

Hmm..tadi konon nak buat kek...tapi dah terMalas..jadi tak buat..menung jer laa...pas tu kemas dapur jer laa...dok mop lantai and lap semua almari kat dapur...ganti apa-apa yang patut....ari nie masak Nasi Goreng Udang jer...simple jer laaa..janji makan dah ler kan...esok masak spesial sket laa kot...sebab ari nie masak ala kadar jer...tak de mood nak masak...hehehe..tapi rasa lapar la plak....mungkin jap g aku nak makan sket kot..tengok laa cam ner....

Esok ingat nak pi Alpha Angle jap...tak tau la nak buat apa..tapi mungkin saja nak pusing2 laaa konon...hehehe...ronda-ronda..hari biasa keje...tak de masa nak meronda...jadi meronda hujung minggu je laaa kan...balik keje pun dah letin...mana nak masak makan malam lagi...jadi tak sempat...tu pun kalau rajin laa esok...heheh..mana la tau mood malas dah datang..semua benda tak jadi laa jawabnyer..hehehe...

Okay laa...dah letih update...up lagu pun tak mau jalan lak...sabo je laaa...sat sat gi laa aku up kot..hehehe...okiess...chow...good nite..

Wassalam...

Friday, December 21, 2007

Updating Recipes...

Assalamualaikum wrth wbkth...

Hi...penatnye...tadi tadi dok transfer resepi..pas tu termengong lak...terdelete..adehhh..poyo tul..mungkin penat sangat kot..tak pun kenyang sangat makan petang tadi...kenyang ke?? Makan apa ek?? Petang tadi lepas keje..hubby fetch me kat ofis...then terus ke bintang...heehe..eh silap..ke Bukit Bintang...pekena Teppanyaki...then dah kenyang tu...pi carik kebod baru...hehehe..huh..terasa kelembutan kebod baru ini sungguh indah & syahdu...hehehe..ok laaa ...tak de laa macam kebod lama...lain sket...bleh la untuk pc cabuk ku ini...dapat jua ku melayari internet walaupun bukan setiap hari...tapi saban minggu gak aku menatap multiply...hehehe..

Esok Sabtu..eh silap...dah hari Sabtu pun...terlajak lak mata nie..tak pe laa....pagi esok...aku tak pi mana laa kot..tapi cadangnya nak ke klinik sat...nak pi check tekak nie...terasa susah nak menelan lak...tonsil laa tu...adehh tension tul...petang tadi laa dok rasa semacam....nie mungkin sebab suhu badan aku yang tak berapa stabil 2-3 menjak nie..panas sejuk panas sejuk je...jadi tekak bengkak balik laa...

Selebihnya sebelah petang lak...ingat nak memulakan operasi membuat kek..tapi tengok pada tahap kerajinan atau tahap kemalasan lar...hehehe..tau je laa...kalau dah menghadap tv..gajah lalu pun buat buat tak nampak..hehehe....tenung tv sampai nak pecah...pecah? Kena laa beli LCD baru...hehehe...macam laa tv sekarang nie canggih benor...ehehe..cukup la sekadar dapat tv biasa...janji dapat tengok dah laa kan...heehe...

Okeh laaa...dah penat nie...esok lak sambung...nak tukar shift lak...hehehe..chow chin chow..

Wassalam...

Friday, December 14, 2007

Hari Bedak Bedak...

Assalamualaikum....

Huhhh...penat tul ari nie..balik keje naik bas...jem lak tu...aku tido dlm bas almost 20 min gak aku tido...hehehe....penat sangat tu...mungkin sebab kenyang gak kot...sebab pagi tadi aku makan sampai 2 kali...sekali tu aku beli bihun + kuih2...then one of my officemate bagi nasi lemak lak..apa lagi..sapu je laa...hehehe...aku makan selang sejam kemudian...perghh...sendat aku rasa baju aku tadi...heheh..bulat jer ku rasakan dunia ku...hehehe

So, lunch hour aku tak makan laa...aku kuar pegi The Weld...saja laa pegi...jarang aku keluar time lunch hour nie...selalu tido jer kat meja...hehehe..penat siot...tido laa...so, jejalan dalam The Weld sebenarnya nak pegi Guardian + Watson....nak carik bedak badan + bedak muka...masa aku pegi tu..meriah giler...ada Christmas Carol lagi...macam2 persembahan budak kecik laa kat dalam tu....ramai aaa orang tengok2..tapi aku jalan jer...sebab tujuan nak beli 2 benda tu je..lepas tu nak balik office balik...hehehe...malas nak tunggu lelama...bahaya...hehehe ...

Petang sket aku tengok gerimis lak..adehhh harap tak hujan laa sampai ke petang...nasib baik laa dalam jam 5pm tu hujan dah berenti....lega laaa..malas tul nak mengharung hujan + jem kat KL nie..rasa bosan laa sebab semua benda tu...especially jem...tu pasal aku tak suka bawak kereta masuk KL...sesak...rimas aku...mula laa aku nak bising nanti...hehehe..so, baik naik bas + lrt jer...at least aku leh lepak...dan kos lebih murah dari menggunakan petrol + jem + penat = tension..memang sungguh tension...nak pindah laaa...nak duduk kat kawasan peranginan jer...kawasan kampung...kawasan peranginan pun jem gak kalau musim cuti...contohnya kat umah mak aku laa...tension gak time tu...nak kuar umah pun payah...

Ok laaa..dah puas membebel...nak tidozzzz laaa....penat...sok nak pi melepak Kg Pandan lepas keje...pi umah mak sedara...melawat dia yg kurang sihat...sok hari rehat dapur aku ler...hehehe...Sabtu baru aku masak..masak sedap2...sebab ada orang exam ari tu..hehehe...okiesss...chowww...

Wassalam..

Sunday, December 02, 2007

Hujung Minggu....

Assalamualaikum....

Baru lepas selesai memasak tadi...nak online jap...konon nak cari lagu Faizal Tahir...hehehe...dah dapat semuanya...lega...so, far album nie aku rasa best giler!!! Sebab vokal si Faizal Tahir nie lain dari yang lain..lain dari artis solo lelaki di Malaysia nie...penampilannya dalam album nie memang best..vokal rock!! Machossss....ske ske ske...

Tadi aku masak Daging Kicap Berempah..Sayur Campur Sos Tiram...hubby ske..jadi aku buat khas le untuk dia...sebab dia kena pegi kerja lagi hari nie...sian dia...then nanti nak buat Telur Dadar Spesial...tunggu hubby balik baru aku goreng..fresh sket...hehehe..sian dia kena keje Sabtu & Ahad...tak pe laa...aku pun dok umah...malas nak jalan...sebab baru nak recover dari demam...tekak masih sakit...ingat nak ajak dia jalan tapi kena keje...then aku pun demam...so, dok melepak je laa...online...carik lagu..and try to upload some songs...tapi tak berjaya..line slow gilers....

Esok dah keje....kejap je Sabtu & Ahad nie berlalu..rasa baru je hari Jumaat...dah hari Ahad...adehhh...Jumaat nie balik Lumut..nak kemas beg awal-awal..jadi senang...tak de laa kelam kabut..lagipun bawak sket jer...hehehe...nak pi kenduri kawin....bawak baju nak pi kenduri je...hehehe...

Okeh laaa...nak pi angkat kain di jemuran...chow chin chow....

Wassalam....

Friday, November 30, 2007

Bila Tiba Hari Dinantikan....

Assalamualaikum wrth wbkth..

Huhhh...lama tul tak menempek kat Multiply lama-lama...dulu dari pagi sampai ke petang aku mesti melepak...la nie tak dan nak melepak dah...nak masuk pun tak bleh dah..hehehe...anyway, update hari nie...balik dari keje terus ke Kampung Baru...nak makan nasi..lapaq tul...jadi balik tak masak dah...lagipun penat giler ari nie...sejuk...sampai demam...nie jap gi lepas makan ubat nak lelap laaa...tak larat...tapi kerana MULTIPLY...ku gagahkan jua...hehehe...rindu...

Esok? Hubby kena OT lak..adehh...nak ikut ke dak? Malas laa kot..dok umah masak-masak..layan citer Hindi...pas tu tido...hehehe...Hari Rehat Sedunia laa esok..masak Bihun Sup kot..sedap nie...dema-demam makan sup...best...tadi pun pi makan sup..konon nak kuarkan panas badan...tapi memang berpeluh-peluh laa...harap lepas tido nie kebah laa...kalau tak esok kena pi klinik..mungkin sebab kena hujan semalam..dah le payung kesayangan aku patah lak semalam..poyo tul...sib baik laa aku banyak payung...hehehe..kira satu patah ada satu lagi...

Konon kalau tak demam nak buat kek....tengok laa cam ner kan...kalau rajin aku buat laa...kalau tak...tengok tv je laa sepanjang hari...sambil baring-baring makan makanan yang ada..hehehe...tu kes malas tu...konon nak ronda Pavillion...ajak hubby sebab dia tak penah pegi..aku pun ari tu pi food court dia jer...tak pegi tempat lain pun...lepas makan balik ofis...eheheh...tu pun jem..heheh...seb baik dekat laaa...

Hmm...masuk tadi konon nak update website sekolah aku ...tapi tak de mood lak..so, jap nak handover pc laa kat hubby..hehehe...mood tak de laa..nak tengok channel AFC laa..tengok benda makan lagi best...selera jer...hehehe...tambah bulat laaa...minggu depan ingat nak join Gym kat ofis...nak turunkan berat badan yang makin hari makin bertambah...tak de kurangnye...makin besar lak aku rasa...cam ner laa ek...bayar RM10 je...kira orait le jadi ahli...then pegi tiap-tiap hari..atau jadikan rutin mingguan..ok kan..ok pe...dari tak de aktiviti..nak ajak hubby gak...sebab dia makin besar perut..hehehe..bulat..kalah Doraemon dah...hehehe..tak leh jadi tu...hilang comel dah..heheh...

Okeh laaa...ngantuk giler babas dah nie...dok tersenguk senguk macam burung belatuk dah aku rasa...mata tak leh bukak dah...nak pejam jer...okiesss....choww...esok aku merepek lagi naaa..byeee..

Wassalam....

Saturday, November 17, 2007

Diari Karat Ku...

7.55mlm
Hulu Kelang, KL

Assalamualaikum...

Baru lepas masak makan malam...bosan dok umah...tapi malas nak keluar...boleh tak?? Hehehe...apa-apapun rasa senang hati minggu nie...tak sakit jiwa dah...dengan alam pekerjaan baru..melegakan segala kekusutan di minda...

Dah jarang jenguk BDN...maklum laa dulu boleh laa melawat selalu...sebab keje memang menghadap pc..nie menghadap pc...tapi tak de access internet dah...tak macam dulu..tu je kekurangannya...tapi boleh surf kat umah...apa nak heran...balik keje gak macam biasa laa sampai umah...6.50pm dah sampai...dapat laa tengok SPA-Q sekerat...hehehe...tak mo ketinggalan...

Esok pagi nak buat kek pisang chip coklat...hehehe..nak bawak pegi keje Isnin...sebab malas nak keluar..hehe..dok dalam ofis jer...makan bekal jer laa...nak kena jimat sket laa kan...tahun depan nak g jejalan...hehehe...so, simpan duit le...

Okeh laa...nak makan malam..lapaq dah nie...chowww..

Tuesday, November 13, 2007

Second Day....

Assalamualaikum wrth wbkth...

Huhhh...letih petang tadi pun tak habis lagi...dengan basah kuyup dek hujan lebat yang melanda Kuala Lumpur..huhh..tapi lega dan bersyukur laa...tadi keluar ofis aku berlari-lari mengejar bas..sib baik bas berenti..dapat laa aku naik...& dapat balik dengan cepat..lagipun tengah kilat & guruh...takut siot...dah dapat baik bas lega rasanya...pas tu berenti kat depan stesen LRT Pasar Seni...terus naik...sebab naik dari sini tak ramai sangat orang...kalau naik dari KLCC memang dekat...tapi berbaris sampai penuh ruangan menunggu tu...tak sanggup aku..

Cam ner perasaan? Hmmm...best..seronok...pelik...macam-macam ada laa...department tu baru...so, semua barang bau kedai lagi...hahaha...aku pun lom dapat ID pc lagi...walaupun pc depan mata..tapi setakat pandang jer la...kalau dulu bleh laa login & berchatting pagi buta...now aku dok ngadap cam tu jer laa...terasa bosan lak tak ngadap blog pepagi...hehehe...dah terbiasa...now kena ubah lak....tak pe...kat umah pun ada...so, tak kisah sangat laa...tadi sibuk gak....sibuk baca macam-macam manual..pening pale baca banyak sangat benda...tapi tak pe..untuk permulaan...banyak lepak & termenung jer tadi...tak pun pegi mesin fotostat...hehehe...banyak plak tu kena fotostat...tak pe laa...dah biasa...

Esok? Tak tau apa nak buat plak...tapi rasanya ada dah keje aku nak buat esok...meja aku pun dah susun...tapi malas nak susun sepenuhnya laa...sebab aku nak pindah meja....kepada meja aku yang sebenar-benarnya...hehehe...nanti laa..dah setup sepenuhnya...aku akan upload gambo...gambo meja aku...gambo opis aku yang baru..hehehe...saja bikin gempak...hehehe...

Okeh laaa...nak tido laa...dah penat...balik je tadi sempat singgah pasar malam beli nasik ...penat.....dah kul 830pm masa tu pun...beli je laa..nak masak tak sempat...dah makan..then aku masak untuk lauk esok pagi..dapat laa 2 lauk...Stew Daging & Sayur Kobis Goreng Lada..jadi laa..esok tambah je sket...bleh bawak bekal untuk makan tengahari...sbb kat ofis baru aku malas nak keluar tengahari...baik aku makan bekal aku jer...tul tak...jimat kan...hehehe...okies..nak tidozzzzzz...chow....sok aku citer gi ek...

Byee...Wassalam...

Thursday, November 01, 2007

Rindu.....

1 November 2007
Jalan Barat, Petaling Jaya, Selangor

Dah bulan November...pejam celik pejam celik..sat je dah naik abih tahun 2007 nie...tak lama lagi masuk 2008 plak..iskk..cepat tul masa berlalu...tanpa disedarikan...lega bila masa berlalu...tapi rasanya macam banyak benda lagi yang aku belum selesaikan untuk tahun ini...apa bendanya?aku sendiri pun tak ingat apa bendanya..hehehe

Ari nie aku nak kemas meja aku...nak bawak semua barang-barang aku balik ke rumah..since next week is my last day in the office...seronok!!! Tak sabar...hehe..excited meninggalkan 'dunia' ngeri nie...lega bila segalanya berakhir..kalau BEST sure aku tak blah...kawan-kawan aku pun tak blah...nie sebab TAK BEST LANGSUNG tu laa kami semua blah...tinggal laaa baper kerat je...lepas nie aku keja kat KL...bukan lagi di Selangor seperti sekarang...orang cakap jauh keje sini..tapi LRT ada..jauh apanye...yang kat KL nie..aku kena naik LRT & Bas...so, pagi tadi aku dah beli MTC dengan harga baru RM135 dah..naik RM10 lak tu...berkuatkuasa hari nie..tak pe laa..janji hati aku tak sakit lagi...

Sabtu nie...nak pi beraya dari pagi sampai petang...hehehe..semua umah sanak saudara aku nak kunjungi...tak sempat nak pi semua lagi...adehh pening pk...bile masa yang sesuai nak pegi..masa tak mengizinkan...duit pun tak mengizinkan...so, dok umah je laa...so, minggu nie nak penuhkan perut dengan ketupat rendang..banyak gak jemputan rumah terbuka...sampai tak tau mana nak pegi dah nie..pening fikir yang mana nak pegi...pegi semua kang...tak muat perut..hehehe..tapi yang penting aku nak ke Seksyen 21 Shah Alam..nak melawat pusara ayahanda ku...dah lama tak pegi...rindu padanya...rindu pada kasihnya..rindu pada tutur katanya..rindu pada gurauannya...Al-Fatihah untuknya di sana...lepas melawat pusaranya..nak singgah umah Tok Chu ku di Seksyen 11 Shah Alam...dah lama tak jenguk ke sana...pas tu bleh laa pi beraya sakan...nak singgah Kelana Jaya..umah makcik ku...leh singgah Giant Kelana Jaya..tempat aku lepak dulu-dulu..rindu semua itu...ntah laa..sejak akhir-akhir aku sering rindu semua yang aku pernah buat dulu...tak tau kenapa....

Okay laa...ada keje sket nak buat...nak kemas meja...okies...nanti aku update lagi..chow..

Wednesday, October 31, 2007

Catatan Mingguan...

~ 29 Oktober 2007 ~

Mendung je...mata aku pun dah kuyu..rasa nak tido jer...penat tengok bola malam tadi..hehehe..layan gak..sebab Arsenal main ngan Liverpool..bantai tengok...seri je..ok la tu..dua2 ok laa....tunggu minggu depan Arsenal vs MU lak..sapa menang ekSince when plak aku jadi football fans..heehe...minat tapi kekdang tak de masa nak tengok..now baru ada masa..kira okay laa ada orang minat gak kan..hehehe...

Lapaq la plak..pagi tadi lambat sangat bukak pintu ofis..tension tul..penat tunggu...sampai kebuluran aku...bawak bekal nasi goreng + sandwich pagi tadi...lega laa...heheh..jimat sket minggu nie...gaji aku tak masuk gi..sebab bos bengong tu...geram tul...tak pe..bape hari je lagi aku nak blah...dah nyampah tengok muka dia...tak lalu dah...

Ok laa..nak buat sket lagi keje..pas tu nak relaxhehehehe...malas nak buat...hahaha

=======================================

~ 29 Oktober 2007 ~4.25pm

tak de mood tul nak keja dah...minggu je lagi & minggu depan..sket je lagi..pas nie lepas laaa dari seksa di ofis nie..hehehe..aku tak sabar dah..

hari nie aku balik sendiri..hubby ada kelas...so, drive sendiri laa..nak menyinggah malas laa..balik umah terus..bleh masak...nak masak apa ek?sambal tumis udang laa..best gak nie..hehehe...tak pun masak lemak udang..huhh..lagi sedap..hehehe...

balik nie nak tengok Spa-Q...walaupun balik umah dah separuh..tak pe laa..janji bleh tengok gak laa...bleh laa jalan citer tu..sebenarnya nak dengar lagu CT je dalam tu..hehee..

k laa..sedang bermalas-malasan utk bekerja...hehehe..makan gaji buta laa nie..arghhh..dah penat buat keje..tapi tak dihargai..alang2x baik aku melepak..donlod lagu..hehehe..dah 9 album dah aku donlod dari tadi..hehehehe

=======================================

30 Oktober 2007

6 HARI!! Bestnyer...tak sabo aku menghitung jadi nie...bukan apa...terasa beban yang digalas nie amat menyeksakan...jadi aku memang tak sabo sesangat..hehehe...rasa nak tumbuk je bos bengong aku tu...gaji aku sampai saat ini dia tak bayar lagi...@%#%@#& bengong tulbuat sakit hati je kalau ada di sini..baik blah...hehehe..tak pe...minggu depan last day aku di sini..7-11..macam 7 Eleven
lak..hehehe..ok la tu...

Sabtu nie edisi beraya di teruskan...dan open house ada jemputan gak...hehehe..makan lagi..jawabnye gemuk laa...bila nak buat puasa 6 nie...tak tau bile..esok laa kot..tengok cam ner...

ok laa...sejuk tul opis nie..rasa nak berlari jap...berlari ke toilet..hehehe..byeee


=======================================

~31 Oktober 2007~

Hmmm...dah hari terakhir bulan Oktober...kejap je masa berlalu...baru rasanya sambut raya...dah nak habis dah bulan Syawal nie...nape laju sangat ek?? Ntah laa...keje-keje aku dah siapkan....malas laa nak buat cepat2...bosan...gaji aku dah kena tahan...so, pi mampus laaa...tension je...baik aku upload lagu ke...download lagu ke..lagi best dari buat keje utk bos yang tak reti menghargai orang...nasib baik aku dapat keje..sebab member-member sepejuangan aku semua dah blah...tinggal laa orang-orang lama kat ofis nie..hahahaaku pun dah tak larat dah nak tunggu...ikut kepala aku memang aku dah resigned...tapi asben aku suh sabaq...so, tak pe laa...alhamdulillah ada rezeki dengan kerja baru...so, aku takkan tolak la...tapi si bos bengong tu buat taik kat aku lak....tak pe..ada lori ada bas...tension je bila aku pi ofis....malas tul ngadap muka dia...eeeeeee...geramnyerrrr ....

dah laa..aku nak pi baca paper jap...hahaha..tak mo buat keje dah..malas...bye


Thursday, October 25, 2007

Edisi Bosan ...

Hmmmm...bosan tul..keja ada...tapi tak de mood nak buat sangat...ada lagi yang blom siap...bukan aku yang tak siapkan...tapi ada orang sepatutnya tak bagi lagi kat aku..macam mana aku nak continue kan...bengong tul!! Tension keje cam nie...tak sabar dah nak blah dari sini...hehehe...tunggguuu...ke mana aku pegi? Tungguuuu je laa ek....

Tuesday, October 23, 2007

TAK BOLEH!!???!!??

Assalamualaikum wrth wbkth........

Tension tul minggu nie......macam-macam je yang bad luck terjadi.....alhamdulillah laaa aku nye majlis Open House tu berjaya dengan jayanya kan...kalau tak sure malu le...jemput kengkawan rapat & sedara terdekat je...budget ciput je ..tengah bulan la katakan...sapa yg aku tak jemput sorry naaa..lenkali aku jemput...anyway, semalam balik keje...pi kolej asben jap...amek buku-buku dia...jadual waktu then terus ke Kg Pandan..umah Long..lepak sana...makan...then buat clean up kat laptop Mira....baru balik umah...tu pun dah dekat jam 11malam...letih yang amat...Sampai umah pasang kipas...letak speed 1 je...tapi awat laa laju macam helikopter plak..pelik....sekali tiba-tiba kipas terus senyap...uwaaaa...rosak ke?? Aduuhhh duit gi!! Tension tul...sekali tengah mandi lak...blackout...aduuhhh..asben cakap litar pintas kot...satu umah nye suis tak bleh pakai...sib baik suis2 kat area dapur & ruang tamu tak de apa-apa...risaukan peti ais yang penuh makanan tu...kang rosak plak semuanya...last2 angkat tilam...bentang kat luar depan TV...pasang kipas kecik...tido sampai pagi....tengah sedap tido lak...adehhh ...aku dengar bunyi yang seram...sampai meremang bulu roma aku...tapi ngantuk nye pasal amek selimut tutup muka...takut gak...dah meremang gile...bila aku bukak mate senyap...bila tutup mate..ada plak bunyi nye...bunyi macam orang naik tangga...tapi kaki berantai....huhhh..seram gak dah ler waktu tu jam 2.30am...tak sanggup aku...mmg takut giler laaa...macam-macam jer...memang semalam hari dugaan sedunia aku agaknye...

Okeh laa nak upload lagu...& sambung upload gambo yg tergendala...then sambung keje-keje ku yang melambak nie...hehehe..countdown ...lagi 3 minggu je aku kat sini...hehehe...tak sabaq..okiessss..chowww....

Wassalam...

Sunday, October 14, 2007

Aidilfitri @ KL

Assalamualaikum wrth wbkth...

Hmmm...today second day raya..dok umah jer..malas nak kuar laa..semalam pun beraya dah sakan gile...umah pertama pagi pi Kampung Pandan..pi umah Long...then pi umah mentua kat Bukit Antarabangsa...then malam lak beraya pi umah Kak Ayu..sepupu hubby...balik pun dekat jam 2 pagi...letih gak..sudahnya dok umah jer..tak larat laaa...kenyang sangat kot...

Esok dah nak bertolak balik ke Lumut plak...hehehe...beraya di umah ibu ku plak sampai hari Jumaat...pagi Jumaat tu dah balik ke KL balik...malas nak balik hujung minggu sebab takut jem..walaupun aku balik naik bas...hehehe...okies...nak offline le...nak kemas-kemas barang untuk balik esok..okies...chow chin chow..

Thursday, October 11, 2007

Mood Raya

Assalamualaikum wrth wbkth...

Hmmm...sunyi je ofis pagi...walaupun masih ada 45% lagi di sini..esok pasti lagi sunyi..sebab kebanyakannya bercuti esok..kecuali aku..hehehe..aku masih keje hingga esok..apa nak buat...bukan tak mau mohon cuti untuk esok..tapi tak der mood nak cuti...lagipun aku balik kampung raya ke-3..so, sama gak..beraya di KL dulu kan...hehehe....

Apa pun hari nie suasana lain dari biasa..kalau semalam jalan raya masih banyak kereta yang bergerak di atas jalan...hari nie masa aku di simpang SK Taman Melawati..huhhh..kosong!! Mana semua kereta? Sampai di lampu isyarat Taman Permata...sunyi gak....di sisi simpang Zoo Negara plak dah bertaburan gerai lemang....jem laa jawabnye petang nanti..adehhh...nie yang malehh nie...yang pasti memang lengang laa...dalam tren lak...kosong..tak padat macam biasa...ada orang tapi kurang laaa...kira ok laa dapat merasa beraya di Kuala Lumpur...dapat bezakan time ada orang atau tidak laa...hehehe...memang banyak beza bile semua orang tak de...

Hmmm..semalam aku tak jadi buat kuih..tak larat...kaki sakit...tak larat laa..rasa nak tido je...pagi tadi pun sahur ala kadar je..tak de masakan istimewa...hubby pun tak de permintaan yang pelik-pelik untuk di makan...jadi masak french fries & daging burger...hehehe..makan tu jer...tu permintaan dia...sib baik ada stok...hehehe..so, masak je laa benda-benda tu...ok la tu....hehehe...janji sahur & makan sket untuk berpuasa...semalam pun aku kepenatan melipat kain sebakul...adehhh...lenguh satu badan...malam nie nak basuh baju raya...hehehe...tak sabo nak pakai...tapi kasut blom beli?cam ner ek? Hmmm..tak pe laa..nanti aku carik yang simple2 je...malas la nak beli yg pelik-pelik..

Okay laa..nak siapkan keje...esok aku masih ada di ofis...tapi mungkin half day...biasa laa time raya..bos bg laa sekerat hari tu cuti kan...hehehe...so, jimat laa cuti aku...lagipun aku dah nak blah...tak kisah laaa...awal November aku blah....pertengahan November keje kat tempat baru..di mana? Tunggggguuuuu...hehehe...Okies..chow..citer lain kali...aku akan update sampai raya ke-3 okeh...byeee....

Wassalam.....

Tuesday, October 09, 2007

Edisi Raya 2007

Assalamualaikum wrth wbkth...

Rasanya dah terlalu lama aku biarkan ruangan blog ini dipenuh dengan koleksi resepi aku je...tapi hari ni aku nak menaip blog..sempena hari raya yang mulia nie..hehehe...sesambil mendonlod beberapa buah lagu sementara aku bleh mendonlod dengan kadar kelajuan yang memuaskan...sebab tak lama lagi aku takkan dapat lagi mendonlod di ofis...tak bleh lepak kat multiply dan berborak di sini lagi...tak dapat nak lepak BDN untuk berforum...semua tak boleh..kalau boleh pun semua kena buat lepas waktu keje...nasib baik laa di rumah ada pc..kalau tak..sure hidup ku bosan...heheheh...cesss...sebabnya aku dah dapat keje baru...heheh..nanti aku update lagi dalam blog akan datang kay..

Lagi 2-3 hari lagi nak raya nie...tak sabar gak rasanya...dalam kelam-kabut nak raya nie aku plak di landa demam panas...nak tak nak..kena gak mai keje...demam pun buat buat larat je laa walaupun rasa macam nak tumbang nie...as long duduk je tak pe..jangan laa jalan sana sini..sure tambah tak larat kan...citer pasal raya plak..raya pertama & kedua aku ada di KL..sebab tahun nie giliran aku di umah mentua aku di Bukit Antarabangsa...so, lepas Solat Sunat Aidilfitri..aku pun bergerak ke umah mentua ku...ala..turun bukit naik bukit je dah sampai...tak jauh pun...actually seberang bukit jer...hehehe...raya ketiga baru aku balik ke rumah ibu ku di Lumut, Perak...naik bas jer..hehehe..malas nak drive..tak der mood raya nie...so, baik naik bas..bleh rehat sket...harap semuanya berjalan lancar...doakan aku selamat pergi & selamat pulang ...

Menu hari raya nie? Hehehe...tengok pada tahap kesihatan aku...sebab masih demam nie..kalau ikutkan perancangan awal..raya pertama aku masak Nasi Impit, Kuah Kacang, Daging Sate Goreng, Kek Batik dan raya kedua plak aku masak Nasi Minyak dan Kek Coklat Lembap...besok plak aku rancangan nak buat Cornflakes Madu, Muruku, Kerepek Gunting dan Kuih Siput...harap esok bleh buat semua tu...lusa lak kawan Fadz nak datang berbuka di rumah..so, sampai je dari ofis...terus masak..atau aku nak prepare awal sket..hehehe..tengok la macam mana kan...hehehe...

Okeh laa nak siapkan keje sket....lepas ni jam 1pm nak rehat jap....pening tul pale...dah le tak dapat mc tadi...dah demam teruk cam nie pun doktor tak bagi..tak pe laa....okies...chow chin chow...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI buat semua pembaca blog...

Monday, October 08, 2007

Resepi : Puri Daging


Hidangan sesuai utk 2-3 orang



Bahan-bahan :
350 gm Daging (batang pinang)
250 gm Tomato Puri (tin kecil)
3 sudu besar cili giling
1 inci halia (dihiris)
1 biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 batang kayu manis
3 biji bunga lawang
3 helai daun kari
Garam
Minyak (utk menumis)

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bunga lawang & kayu manis.
2. Kemudian tumiskan daun kari, bawang putih, bawang merah & halia hingga naik bau.
3. Tumiskan cili giling hingga sedikit garing dan kemudian masukkan tomato puri.
4. Kacau dan masukkan daging yang telah dipotong nipis.
5. Masukkan sedikit garam mengikut citarasa sendiri.
6. Masak hingga daging empuk
7. Apabila masak hidangkan bersama nasi.

Selamat Mencuba!!

Thursday, October 04, 2007

Assalamualaikum wrth wbkth...

Hari nie..lewat sket bangun...jam 5am..perghhh...nasib baik jaga..kalau tak lebur..nyaris-nyaris lebur laa kiranya...harap aku akan bangun sahur hingga ke hari terakhir Ramadhan...seminggu je lagi nak raya...tak sangka..cepat masa berlalu...baru minggu lepas balik berbuka puasa di rumah ibu...minggu nie dah jadi minggu persiapan penuh raya dah nie...tapi satu benda pun aku lom tengok lagi...tapi ari nie nak kemas-kemas sket kat dapur...then nak keluarkan semua peralatan untuk membuat kuih laa...pembancuh kuih...oven...acuan cup...dan macam-macam lagi yang aku dah pek dalam kotak aku ari tu..hehehe..konon nak kemas laa...leceh sket..sbb dapur aku lom buat kabinet lagi..tengok laa cam ner nanti...mungkin tahun depan baru ada kesempatan nak buat..
Hmmm..Sabtu nie...tak dapat join Gathering BDN utk berbuka puasa...aku nak buat kuih lak..hehehe..sebab minggu nie je laa aku dapat settlekan semua...jadi kena dok umah laa...perancangan dah siap...tinggal nak laksanakan jer...Ahad nak kemas rumah plak..kemas awal..bukan apa..sebab aku keja sepanjang minggu depan..walaupun 12 Okt tu mungkin 1/2 day yg company bagi..tapi mana ada masa nak kemas...sebab aku nak masak untuk raya...prepare bahan semua...tenaga kerja aku & hubby tak cukup...kang tenaga aku lak lebih terjana..macam biasanya le...lagipun hubby Sabtu tu dia ada exam..malas nak kacau...cuma hari Ahad je dia available...jadi time tu je laa bleh suruh apa-apa yg patut kan...

Hmmm...1st time beraya masak sendiri nie...tahun lepas aku beraya di rumah ibu ku...so, masak gak..tapi tolong-tolong macam biasa la...nie totally full aku sendiri yang prepare..walaupun tahun lepas masa raya aku ada buat open house...tapi ok la gak..berjaya..hehehe...lagipun aku tak masak yang susah2 pun..senang-senang aja..jadi tak kisah laa....

Menu Raya Pertama:
~ Nasi Impit
~ Daging Sate Goreng
~ Kuah Kacang
~ Kek Coklat & Puding

Menu Raya Kedua:
~ Nasi Minyak
~ Ayam Masak Merah & lauk2 lain
~ Kek Batik

Okeh laa..nanti sambung gik yek...chowww

Wednesday, October 03, 2007

Kek Pisang Cip Coklat


Bahan-Bahan:
300gm Tepung Gandum
40 gm Tepung Jagung
200gm Gula
3 Biji Telur
4 Biji Pisang Emas
250gm Mentega (Dicairkan)
80gm Cip Coklat
1 Sudu Soda Bikarbonat

Cara-caranya:
1. Pisang dilenyek hingga hancur
2. Pukul telur dan gula hingga kembang
3. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan soda yang telah diayak ke dalam adunan
4. Bila telah sebati, masukkan pisang, cip coklat dan mentega cair, gaul hingga sebati
5. Bakar dengan suhu 180 darjah selama 40 minit @ sejam

SELAMAT MENCUBA!!

Tuesday, October 02, 2007

Assalamualaikum wrth wbkth...

Hmmm..lega laa ari nie...rasa nak senyum jer..sebabnya tadi baru je dpt call for second interview..hehehe..harap dapat laaa...depa dah schedule kan Jumaat nie...doakan aku berjaya yek kengkawan...

Sahur tadi...adehhh..hampir terbabas tido...aku letih sangat semalam...sib baik jaga jam 5am...sempat gak laa...memandangkan semua lauk pauk mmg dah ready masak..tinggal panaskan jer..jadi ok aaa kan...semalam pun aku masak ala kadar je...sebab balik dari berbuka pose kat Kg Baru semalam dah penat...Penat jalan kaki masa naik STAR...nak ke Medan Mara...letih tul..sib baik lepas tu hubby amek kat depan Medan Mara tu...baju aku semua dah siap..yeaaa:peluk:...tak sabar nak raya...cun la kiranya..nanti laa aku amek gambo baju aku tu ek...sbb semalam mmg sibuk tul...hehehe..sibuk belek baju baru je..hehehe...

Hari nie keje tak berapa ada sangat...lagipun aku dah siapkan semalam semuanya...cumanya minggu depan sure bz...nak siapkan keje sebelum bercuti sakan di hari raya...hehehe..maklum laa..aku telah memohon cuti panjang sket...16/10 - 19/10...petang 19/10 tu dah sampai KL balik...tak nak balik Sabtu or Ahad..sbb jalan mesti jem walaupun aku naik bas...hehehe...

Ok laa...baru nak ronda2 BDN jap...tadi lupa...sebab sibuk senyum jer..hehehee....happy sesangat....hehehehe..okess..chow...

Wassalam.....

Sunday, September 30, 2007

Balik Kampung....

Assalamualaikum wrth wbkth...

Haiii...kembali lagi...petang tadi sampai KL...lega gak laa...dari hari Jumaat - Ahad aku away jap laa kan...bercuti sementara...mencari ketenangan hujung minggu diluar kota metropolitan seketika...sampai petang Jumaat di Manjung...ibu ambil di stesen bas...dari situ terus ke Bazaar Ramadhan Manjung...beli 1-2 kuih & lauk pauk untuk sahur...memandangkan petang tu nak berbuka di luar...seronok tak terkata pi bazar ramadhan di Manjung...best...banyak lauk pauk yang aku jarang jumpe masa di KL...yer laa..semua bazar tak sama kan...

Lepas berbuka...balik terus ke rumah...tengok jalan gelap je...adehhh..blackout ke? Sabo je laaa...dalam gelap2 tu la panas giler...last2 amek keputusan kuar balik...pi Giant Manjung lak..dah alang-alang jalan terus la beli satu dua kuih & barang2..temankan ibu sat..hehehe...pas tu balik umah terus...tengok dah ada lampu..ok la tu...lepas mandi & selesai solat...terus zzzzzzz...ngantuk giler...penat...pagi tu bangun sahur macam biasa...sekali ibu cakap air lak tak de...adehhh...apa laa..kejap lampu tak de...kejap air tak de...sebab semalam masa on the way balik..depa ngah tukar paip bocor...jadi semalaman laa tak de air..adehh..tapi nasib baik laa dalam jam 9am dah ada air balik...lega laaa...nak basuh baju...

Tak banyak aktiviti yang dibuat pun...badan pun cam tak larat je...tengahari tu pegi Billion & Econsave...ramai tul orang...beli ikan pun berebut-rebut..beli sayur pun bertolak-tolak..pelik aku...macam makanan tu habis je...ke macam tak penah makan? Pelik tul...asal bulan puasa je...cam tu laa perangai...macam tak makan sebulan...teruk tul....ntah laa...ramai yang tak sabar pun satu hal gak tu....iskkk...ntah le...

Okeh laa...ngantuk...nak bangun sahur nanti...hehehe..okies..good nite..chow chin chow...Wassalam......

Thursday, September 27, 2007

Perut Oooh Perut...

Assalamualaikum wrth wbkth...

Hmmm.....Perut? Adehhhh...dari malam semalam dah buat hal...tak tau laa..rasanya pasal sambal pada Nasi Kerabu yang aku beli semalam..hubby pun kena sama walaupun dia beli nasi berlauk lain sebab dia pun dapat sambal yang sama...memang sah disebabkan sambal tu...adehhh...nie memulas..tapi kalau ke toilet...tak de apa pun...buat penat berlari-lari je...hmmm...kalau tak kerana balik dah lambat...tak de nye aku nak membeli..terpaksa...

Balik je sampai lebih kurang jam 6.20pm...balik je terus masak lauk sket untuk sahur...jadi malam aku tak yah laa nak masak gi...masak yang simple2 jer le...malas nak masak yang complicated sangat...kalau hujung minggu bleh blaa masak yang best2....semalam aku sempat masak sayur campur sos tiram & sardin goreng lada...hehehe..jadi laa..lagipun lauk untuk sahur jer...

Semalam memang aku penat & ngantuk giler...tengok CSI pun aku dah tak faham...sebab dah mamai le....tau tau dah terpejam mata..then terkejut dek jam loceng pagi tadi ...semalam tido kat ruang tamu lagi...sebab kipas kat bilik buat hal...panas..jadi kami tido je kat luar...senang nak bangun sahur gak...

Esok...aku cuti...yeaaa...nak balik Lumut...rindu Ibu...esok dapat gak berbuka puasa ngan Ibu..rindu masakannya...walaupun bertiga je...tetap meriah macam masa ayah masih ada...balik nie cadang nak masak soto...hehehe..untuk berbuka...ibu kata dah siap beli bahan...so, tinggal masak je laa..senang jer tu...beli rasa tak puas....then tak sedap....beli sampai RM2.50...tapi nasi impit dalam soto ada 4 ketul je...cehhh sabo je laa..jual dah le mahal...isi sikit je...tak ikhlas tul meniaga...payah cam nie..dah tu tak sedap...ntah hape2...baik buat sendiri...lagi baik...

Balik nie mesti aku sibuk....nak kemaskan barang untuk balik esok..aku naik bas jam 1.30pm..hehehe...sebelum tu..aku ada interview...nak pi pagi2..harap dapat laa..sebab aku dah lama tul tak pegi interview...ada laa dekat 3 tahun...hehehe...skill masih ada....tapi tak tau bleh pakai ke dak...heheheh...harapan terhadap interview nie memang tinggi..sememangnya aku mengharapkan kejayaan untuk interview ni...hehehe...doakan saya berjaya ek.....

Ok laaa....ada keje nak diselesaikan dulu sebelum cuti esok....so, ok laa....chow...nanti aku update lagi Ahad nanti..byee...

Wassalam...

Tuesday, September 25, 2007

Diari Hari Ini....

Hmmm..semalam kawan aku sms...sorang member sekolah aku telah selamat bersalin baby girl ...anak kedua..hmmm...semua dah beranak pinak...aku lak biler lagi? Hmmm...ntah le...lom ada rezeki lagi...tak pe laa..sabar je laa kan..apapun aku tumpang gembira atas kelahiran 'anak-anak buah' aku tu....hehehe

Rutin hari nie macam biasa...cuma aku baru lepas mengemas meja aku...nak buang apa yg tak patut...persediaan untuk chalooooooooo...hahahah...saja je laa...aku bawak balik barang yang tak pakai dah..malas laa letak kat ofis...semak jer....

Semalam dah pi beli tiket bas...confirm Jumaat nie aku balik Lumut...semalam dah call ibu...dah habaq nak balik Jumaat nie..siap dah pesan...nak asam pedas pari...hehehe...sedap siot...aku ske mak aku nyer asam pedas gik...hehehe tak sabar nak menikmati asam pedas tu...heheh...

So, far sepanjang Ramadhan nie..aku tak de laa berbuka puasa di restoran or hotel lagi....aku lebih selesa berbuka di rumah le...cuma baru pi umah Long & umah mentua aku last week....this week aku nak lepak umah ibu lak..hehehe..tak sabo nak balik...

Ok laa...nanti sambung gik..sibuk sket...tapi sempat gak jenguk Multiply & BDN...hehehee Okay lee...nanti sambung gik diari hari ini...okeh...chow........

Wassalam.....

Zaman SPM 1997

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...