Wednesday, November 27, 2013

F.R.E.E ...it's back!

Assalamualaikum....

FREE SEATS lagi! Huhuhu actually dah beli sehari awal sebelum di bukak kan....hehehe alhamdulillah. Dapat tempat yang ditarget kali ini. So, prepare duit aje laa...eheheh...harus kerja kuat!! Ke mana kita kali ini? Huhuhu lama lagi...tapi bleh laa kan....sebabnya aku tak penah tiba lagi di tempat nie...gamble lak tu..main beli aje. Tak sempat berguru dengan mana-mana tok guru travel lagi...hanya berpandukan pada Bloggers yang ada aje..THANK YOU guys atas panduan korang!! Bagus gak kan adanya dunia blog ni. Kita boleh berkongsi segala pengalaman kita dengan orang lain...So bleh tau sikit-sikit kan...kumpul segala ilmu yang ada....kira compile, there you go! Terus gi travel sesuka hati ... hehehe... aku pun masih banyak kena belajar...banyak belajar dari pengalaman orang lain untuk menimba pengalaman sendiri kan. Bila jauh berjalan, maka luas pandangan...itu memang betul!

So, korang...jom laa...apa tunggu lagi! Moh kite jejalan...Kita enjoy!!



Sunday, November 17, 2013

Lovely Sundae

Assalamualaikum...

Sabtu tak ke mana. Dok umah aje memandangkan Mr Hubby kena keje dari Jumaat malam Sabtu hingga ke tengahari Sabtu. Untuk migration besar-besaran. Hmmm...so, melepak di rumah. Aku pun tak masak la kan. Sebabnya sakit kepala sejak petang Khamis. Ntah kenapa laa plak. Agak darah naik lettew....nak gi klinik malas...so, makan aje laa ubat eh..

Ahad baru laa kami keluar setelah Mr Hubby berehat-rehat secukupnya setelah kepenatan bekerja selama 12 jam di office. Tu pun keluar sebab nak pegi wedding adik kepada kawan kami. Jemputan adalah di Dewan Perdana Felda. Alhamdulillah sampai gak kat dewan ni. Tak pernah sampai lagi kat sini...kiranya bertuah laa gak di jemput yek..TQ to Dzu, sebab jemput kami berdua.


Ada kumpulan nasyid. Best lagu-lagu nyanyian mereka. Lupa plak nak tangkap gambar pengacara majlis yang boleh menyanyi. Suara pun sedap. Berbaloi di undang....


With kakak pengantin, Dzu...TQ for inviting us! Best....maklum laa tak penah masuk DPF nie kan..heheh jakun sekejap! Hehehe...


Gambar wajid before balik..bergambo kat depan Dewan Perdana Felda. Hehehe....memang amat jarang bagi kami menghadiri majlis perkahwinan. Tapi kalau ada jemputan Insya'Allah kami akan datang. Actually ada lagi satu majlis kat Ipoh, tapi tak dapat datang sebab Mr Hubby pun baru balik keje...So, dapat pegi yang dekat-dekat aje la...


Wedding door gift...comel & kiut sangat. Suker laa kan....Dah selamat laa di makan isi kat dalamnye tu....ada chocolate. Yummy!

 

After the wedding, kami ke AEON AU2 Setiawangsa. Melepak jap. Jejalan dalam tu. Tengok-tengok barang. Tapi tak beli apa sangat. Sebab barang yang dicari tak jumpa plak. Jadi just jalan aje laa...pas tu abis pusing dalam AEON, kami pun pegi sessi menGOPI...hehehe haus lak kan lepas jejalan. Duduk jap kat Starbucks...then balik terus ke klinik. Mr Hubby ngadu sakit pinggang. Jadi lama gak kat klinik, kebetulan ramai plak kat situ kan....Now kena babysit baby besar sakit...hehehe :) Okay time to rehat laa...

Monday, November 11, 2013

Long time ago...Sepilok, Sandakan

Assalamualaikum....

Saja laaa nak kongsi cerita lama. My visit to Sepilok, Sandakan. Ada apa kat sini? Orang Utan. Apa tujuan? Saja visit laa kan...tapi seronok kat sini. Cuma lebih seronok kalau pergi melawat di waktu pagi, sebab Orang Utan lebih banyak kat tempat makan tu. Kalau blah petang dorang nie tak berapa nak ada. Agaknya dorang pegi tengok wayang kut hahaha...

Lokasi Sepilok ini terletak 25 kilometer dari Bandar Sandakan. Tak jauh pun sejak ada jaringan jalan raya yang baru nie. Jalan pun dah semakin baik berbanding masa aku pergi waktu kecil dulu. Sepilok telah dibuka sejak tahun 1964 untuk menyelamatkan habilitasi Orang Utan yang semakin pupus.




Tengok tu...sedap aje dia gayut-gayut kan. Syok sendiri. Masa nie dah petang, kami sampai petang dan Orang Utan tak banyak. Ada sekor aje. Agaknye dia nie tak kawan yang lain kut. Yang lain semua tak de. Agaknya ada jungle party jadi semua tak de laa...yang ada beruk aje..alahai....letih gak tunggu Orang Utan tu datang..lama gak kami berpanas di bawak pepehon tu....


Laluan untuk ke tempat bagi makan Orang Utan. Best gak. Tapi hati-hati laa, kekadang ada Orang Utan yang turun dan kacau pelancong. Ada yang pernah kena kencing dengan dia dari atas. Menjerit-jerit mat saleh tu...kelakar gak..kami pun tergelak-gelak. Kesian pun ada...tapi memang kelakar la....



Info:

Entry Cost :
Malaysian Adult : RM5.00 Malaysian Child : RM2.00
Non-Malaysian Adult : RM30.00 Non-Malaysian Child : RM15.00 
Tiket boleh di beli di pintu masuk Sepilok.


Camera Cost : RM10.00

Opening Hours : 

Sabtu - Khamis (9.00am - 12.00pm dan 2.00pm - 4.00pm
Jumaat (9.00am - 11.00am dan 2.00pm - 4.00pm)


Orang Utan Feeding Times : 10am & 3pm
Facilities: Souvenir shop, information center showing a video 6 times a day, cafe and toilets.
Getting there: Many organised tours leave from around Sabah at varying prices. Public bus #14 departs from Sandakan taking approximately 45-60 minutes, costing RM5. The Kota Kinabalu to Sandakan bus can also drop you at junction Jalan Sepilok, around 2.5km from the Center. Journey approximately 5 hours from KK.Taxis are usually available outside the centre (RM40 to Sandakan).
** sumber dari Wikipedia

Masa on the way balik ke Bandar Sandakan, kami jumpa buaya ni kat roundabout. Hehehe unik kan!! Kiut pun ada gak. Kenapa ada buaya? Sebab dekat arah tangan dia tunjuk tu adalah ke tempat Taman Buaya plak. Dulu pernah pergi, tapi tak tak bape suka buaya kan, so, skip saja la...hehehe...


Thursday, November 07, 2013

Garret Popcorn!

Assalamualaikum....

Hi! Hari nie misi membeli Garret Popcorn. Why? Coz Mr Hubby suh beli. Hehehe....tu faveret dia tu. Kalau ikutkan dia memang tiap-tiap minggu dia nak makan Garret nie. Pengsan kalau beli tiap-tiap minggu! Mau kencing manis macam nie....


Aku makan gak laa Garret Popcorn ni. Tapi tak de laaa suka sangat. Tak de laa sampai nak jadi hidangan di setiap minggu kan. Hehehe...tapi overall Garret nie memang sedap laa...kalah laa popcorn di panggung wayang hehehe...

Wednesday, November 06, 2013

Tuesday, November 05, 2013

Small but Memorable...

Assalamualaikum....

Hai! Buat apa hari ni? Tiada apa2 acara laa kut. So, dok umah aje laa kut cuti-cuti ni. Nak merayau jejauh sah-sah laaa jalan akan jem sebab orang dah bercuti panjang nie kan. Time ni laaa semua sibuk nak balik ke Kuala Lumpur setelah bercuti sakan...

Nak citer Ahad lepas, kami pi celebrate birthday Long. Bawak pergi makan-makan bagi dia happy. So, kali ini kami ke RK Recipe Cafe di Melawati. Lokasi adalah di Gaya Commercial Centre, Pusat Bandar Melawati. Cafe nie milik pelakon husband and wife, Riezman Khuzaimi & Kartina. Kenal? Mesti selalu tengok drama-drama lakonan mereka kan...


Jom layan apa yang kami order di sini...Speciality weekend adalah Nasi Ambeng. Sedap sangat! Memang best! Di sini juga ada cupcakes. Dah banyak gak aku makan cupcakes tapi kat sini adalah yang terbaik. Red Velvet Cupcakes memang sedap! Drinks; teh tarik best! Ada gak yang suka makan Mee Goreng Mamak dia...so far lom penah cuba. Dorang cakap best..based on review baca kat tempat lain...Nasi Ambeng yang kami amek sorang sedulang nie. Bukan dulang besar yek..dulang tu kira macam pinggan besar tapi portion untuk seorang. Ada juga portion dulang untuk makan 4 orang tu. Boleh laa cuba jika suka. Dorang semua makan Nasi Ambeng, aku plak rasa macam kenyang, jadi aku makan laaa Mee Bandung. Not bad...sedap sangat!! Big portion gak...jenuh nak abiskan!




Long happy sangat..lelagi dia dapat makan cupcake tu. Dia suka kuih-kuih manis nie. Suka laaa dia..senyum lebar..eheheh...Alhamdulillah, dapat gak kami bawak Long makan Nasi Ambeng kesukaan dia tu...Sekian aje laaa...walaupun it's a small celebration, but it is memorable for us..

Monday, November 04, 2013

Monday!

Assalamualaikum!

Monday dah...tapi syok plak! Heheh..sebab aku tak keje ari ni. CUTI! Yeay...seronoknye. Sekali sekala cuti. Sure Boss panic kat office sebab pening tengok schedule dia. Hehe...Jangan risau, semua sudah beres yek Boss!!


So, cuti buat apa di rumah? Tak de apa pun, sekadar meneruskan kerja-kerja suri rumah yang tertunda jer pun. Yang pasti hari ni ramai laa yang tak keje tu. Sebab esok Awal Muharram! Ramai laaa umat yang menyambung cuti kan...Dah alang-alang semua nak cuti kan tambahan lak hujung tahun nie kan...

Okay laaa nak enjoy Monday at home...seronok nie! Hehehe..chowww....

Sunday, November 03, 2013

Weekend at WWM

Assalamualaikum...

Actually kejadian nie untuk minggu lepas. Melepak ngan ex-officemate masa memula kerja dulu. Lama lak kami tak jumpa. Dari memula keje part time sampai dah keje permanent. Persahabatan cukup lama, walaupun kami berbeza umur. Orait apa, kawan ngan semua orang tak kisah laaa dari pelbagai peringkat umur kan.

Memandangkan si dia nak melangsungkan perkahwinan dalam 2 minggu lagi, jadi kami pun berjumpa laa setelah sekian lama tak jumpa. Padahal dalam KL aje pun, lawak plak rasa! Lepas dah kahwin ni, dia akan berpindah ke selatan tanah air dan menjadi suri rumah sepenuh masa. Sweet nyee....

So, weekend yang tak tau buat apa nie, kami pun berjumpa laa. Mulakan dengan breakfast laaa kan. Terus menuju ke WWM. Apa tu? Wangsa Walk Mall. Hehehe...Brekky di Georgetown Coffee. 1st time makan sini, selalu lalu aje. Tapi makanan sedap. Teh Tarik pun sedap! Aku cuma makan Roti Bakar & Peanut Butter aje, sebab tadi dah masak breakfast untuk Mr Hubby yang kena bekerja hari ni. Jadi bantai makan skali laa kan! Hehehe....


Lepas dah kenyang, kami pun ke TGV. Cadangnya nak menonton wayang. Wayang apa eh? Nak tengok citer Cloudy With A Chance Of Meatballs 2 tu, tapi tayangan dia petang laaa plak...so, tak jadi la.. Memandangkan dah beratur, kami pun pilih Escape Plan, sebab tengok ada Slyvester Stallone. Hehehe HERO yang aku suka tu. Macho walaupun dah tua. Mantap!! Cite dia best? Bagi aku best laa...tapi memang jalan citer dia best laa...tak diduga plak kan...nak tau kena tengok la! Okay...


Wayang pun dah abis. Kami pi laa ronda-ronda dalam mall aje. Malas nak pergi jejauh lak. Heheh...keje nye keluar masuk kedai aje la. Tu yang syok tu...Heheh tapi tak de membeli belah sangat kali ni. Cadang ronda-ronda nak cari baju keje, tapi tak de yang berkenan laaa plak kan. Jadi tak beli apa laa jawabnye...Hehehe

So, tu aje laaa aktiviti minggu lepas. Hari nie ada...tapi nanti aku story yek... Banyak nak citer...tapi perlukan masa nak menatip laa plak kan...eheheh...biasa laa kena tunggu mood untuk menaip. Atau tunggu giliran pakai lappy. Nampaknya kena beli lagi satu laaa lappy kut...ehehe

Okay sambung kemudian yek...chowww!!!

Hello November!!

Assalamualaikum!!

Ehsan Mr Google :)
Salam semua! Selamat Hari Deepavali to all my Hindu's friend. Dah bulan November kan! Kejap aje...Oktober dah berlalu. Kalau kat negara 4 musim sekarang musim Autumn. Perghh bestnyer tengok daun-daun warna oren tu. Bila dapat merasa kan! Insya'Allah, umur panjang sampai laaa ke negara 4 musim yang diingini tu kan...

So cuti buat apa? Tak de apa pun. Dok umah tengok tv. Keluar beli barang. Lepak kedai mamak jap di AmBistro, Melawati. Pekena Teh Tarik dan Tosai di petang hari memang nikmat jap. Perghh...aku nie bukan jenis berjalan hari-hari sangat. Cuma kalau musim aku berjalan tu memang jalan jauh2 terus.


Di masa yang terluang nie laa aku nak sambung balik itinerary perjalanan. Hehehe..jauh nak jalan? Yek....jauh nie! Tu yang kena rancang bersungguh-sungguh...beriya kan! Ke mana? Nantikan aje laa update kemudian...

Hmmm cuti sekolah dah nak mula kan...korang ke mana? Mesti dah ada perancangan dalam minda tu...jom jalan-jalan!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...