Friday, December 30, 2011

Jalan-Jalan Cari Makan

Assalamualaikum...

Lamanyer aku tak berblogging...MALAS sebenarnya. Tak der mood. Tak tau laa kenapa lak bulan Disember nie jadi bulan malas aku lak. Pelik bin Ajaib. Tak apa lak nak citer bila online. Sebenarnya banyak cerita nak diceritakan. Mungkin sebab tak tau nak mula dari mana.

Bulan lepas sempat laa menjengah Ibu di kampung. Dah 2 bulan tak balik. Rindu kat Ibu ku yang seorang ni. Seronok bukan main la. Ambil cuti panjang sampai 5 hari masa tu. Sempat laa meronda-ronda cari makan di sekitar Lumut, Manjung & Sitiawan. Daerah di mana aku dibesarkan...Antara tempat yang aku sempat terjah adalah Restoran Steamboat Shabu Shabu ... Memang dah rancang nak pergi sana sejak di KL lagi. Hehehe...makan aje...lagipun murah...

Restoran Shabu-Shabu
Apa kami makan? Banyak gak...Udang, ayam, daging, mee, nasi goreng, puding, ais krim..actually menu dia banyak gak. Tapi ni antara yang sempat aku ambil la...ramai plak malam tu..Bising sangat masa tu. 


Pilih-pilih...mana nak?
Pilihan sup untuk steamboat ada 2; Tomyam & Sup. Tapi kami pilih Sup sebab Tomyam kalau lama sangat lelama masin plak. Dah kena 2-3 kali macam tu...

Tunggu untuk di NGAP!
Dessert lak ...ada ais krim & ABC...tapi malas nak kisar air batu..kami ambil ais krim lar. Semua ais krim sedap-sedap belaka. 


Sudah abis makan. Kenyang dek makanan. Kaki pun macam berat aje nak melangkah. Kenyang sangat kut. Alhamdulillah. TQ encik Hubby sebab sudi belanja kami malam tu. Hehe..pas makan terus balik, sebab Ibu kata dia mengantuk. Hehehe...ingatkan nak jalan-jalan lagi. Tapi tak jadi laa...heheh...

Okay laa sambung lagi nanti...mengantuk dah nie. Nak zzzzzz...Nite

Monday, December 19, 2011

:: No mood ::

Salam...

Tiada laporan bulan nie nak taip. Ntah la. Mood hujung tahun. MALAS agaknye. Ada cadangan untuk aku supaya rajin ker? Makan rajin...taip-taip malas..mood memang tak de. Huhuhu ...

Minggu ni nak pergi mencari "MOOD" yg hilang itu. Di mana? Ntah la...

Kan best kalau dapat layan baring macam KIKO .... Syok ajer baring-baring di sana sini eh...jalan-jalan keluar masuk kampung sana sini...huhuhu...



Okay laa...jom tenung KIKO...hehe cute kan..nie dia tengah mood tunggu ikan..mood lapar laa kiranya.. Tu golek-golek tahap gaban...Hehehe...Okies..Choww....


Wassalam...




Wednesday, December 14, 2011

Demam OMBAK RINDU ...

Salam semua,

Dah masuk bulan DISEMBER...kejap aje kan. Dah nak berakhir dah 2011. Pejam celik pejam  celik aje nanti dah 2012. Memang pantas.

Aku demam? Tak de la..saja je. Sekarang nie kan musim muvi...semua orang sibuk berlari ke panggung wayang berdekatan..kenapa? Sebab nak tengok Ombak Rindu..aku lom tengok. Rasa macam tak feel lak tengok wayang. Better aku baca novel aje. Takut jalan citer tu rosak lak..heheh...Tapi aku memang dah baca novel tu lebih dari 10x dah. Special sangat citer nie kat aku. Aku suka sangat jalan citer nie. Kiranya antara novel kesayangan aku la..

Di tambah plak dengan adanya ini:


Tandatangan Fauziah Ashari lagi tau dalam novel nie. Masa nie aku jumpa dia kat Pesta Buku di PWTC 3/5/2002. Lama dah kan. 

Aku memang laa pembaca novel tegar dulu. Koleksi novel melambak-lambak. Kiranya aku dah macam library laa tempat kawan-kawan pinjam novel terbaru di pasaran. Semua koleksi novel aku akan dibalut dengan pembalut before boleh di baca. Hehe..so, novel aku akan tahan lebih lama. Memang masih cun sampai sekarang...

Tapi kalau ada peluang nanti, aku nak tengok gak citer nie. Sapa nak banje aku tengok wayang nie? Hmmm....*dok tunggu aje nie*

Okay laa...sambung kemudian..chowwww....

Wassalam...

Wordless Wednesday #13


Monday, November 28, 2011

:: Cuti dan Cuti lagi... ::

Assalamualaikum...


Saat nie...sedang seronok lagi bercuti. Esok SELASA...tetap cuti sampai RABU. Syok kan! Hehehe ... sekali sekala sambung cuti. Asyik orang lain ajer bercuti kan...tak best la. Jeles laaa kite...kite pun nak cuti gak.  So, this week is my week...week for holiday. Nanti kite update kemudian ek...




Jom Cuti-Cuti Malaysia...


Saturday, November 26, 2011

:: Long Weekend ::

Salam...


Long Weekend...Seronok! Memang masa yang ditunggu. Nak ke mana kita? Huhuhu....Mesti pelbagai perancangan kan. Jom! Jangan sia-siakan weekend anda! 




Aku lak ke mana? Nak balik berjumpa BONDA tersayang. Lama tak balik. Last balik pas raya. pas tu sibuk lak encik Hubby di setiap weekend. Jadi tak dapat laa nak ke mana-mana kan. Hujung tahun plak ramai yang bercuti di departme.nt, jadi tak dapat laa nak bercuti secara beramai-ramai. Fuhhhh letih dengan kerja, now it's time for me for holiday...

Apapun, buat kawasan-kawasan yang dilanda banjir plak...buat laa preparation ye. Risau sana sini semua dilanda cuaca yang tidak menentu di merata-rata kan...

Okay...nak berHOLIDAY...Selamat bercuti buat semua!

Wassalam...


Wednesday, November 23, 2011

Saturday, November 19, 2011

:: Weekend ::

Assalamualaikum...

Elooo. Hmmm...tak tau apa nak update hari nie. Memang bosan sesangat sebab sorang-sorang aje di rumah. Hubby kena keje. So, apa lagi keje mendobi & masak macam biasa aje la. Kemas sket apa yang patut. 

Dah abis semua keje, ingatkan nak on tv. Sekali plug rosak lak. Adosss...so, tak berTV laa hari nie. Malam baru bleh on sebab hubby bawak balik plug lain. So, baru bleh on tv & internet sekali. Hmmm...sedih tul...semua laa nak rosak time tengah-tengah bulan nie..nyampah tul.


Kalau ada robot tolong repair semua kan best...heheh macam robot Android nie...comel lak...baru mulakan 1 aje dulu. Nanti nak tambah lagi collection nie. Nie dah lama beli, tapi baru nak tayang heheh...saja laa kan..sebab tak de bahan nak tayang...


Esok nak ke mana eh? Ingat nak pi ronda-ronda jap la. Carik barang sket. Then balik la rumah. Sebab dah nak hari Isnin. Keje kan. Boringnye. Alahai..hidup memang putaran roda..kejap aje masa berlalu kan..dah Ahad..then Isnin...alahaiii...

Okay nanti kita sambung lagi...nak carik mood...daaaa..Wassalam...

Friday, November 11, 2011

:: Istimewanya Tarikh 11.11.11 ::

Assalamualaikum wrth wbkth...




Cantik kan tarikh nie? Ramai laaa orang kawin plak pada tarikh nie. Tambahan pula ia adalah hari JUMAAT. Maka berpusu-pusu laa semua mem'booking' tok kadi time ni. Kesian tok kadi tak cukup kakitangan nak menikahkan semua orang yang berkehendakkan tarikh ni.

Bagi aku tarikh ni memang senang diingati. Angka SATU aje. Pada yang bernikah @ berkahwin pada tarikh nie...TAHNIAH. Tentu korang jenuh nak booking Tok Kadi kan. Heheh...perit jerih menyediakan persediaan perkahwinan pun satu hal la kan. Dulu aku tak fikir panjang pun pasal tarikh. Asalkan tarikh tu dekat dengan cuti umum dan jatuh pada hari SABTU jer, boleh laa majlis dilangsungkan. Bukan apa, tak mau susahkan semua orang. Dan bukan time cuti skola laa...sebab kalau cuti skola ramai sangat kawin plak kan...kang tak de orang datang. Tul tak?


Apapun yang kita buat pada 11.11.11 nie, biarlah sesuatu yang bermakna buat diri dan agama. Semoga perjalanan hidup kita diredhai olehNya selalu. Amin.


Tuesday, November 08, 2011

:: Raya Aidiladha ::

Assalamualaikum....

Salam Aidiladha. Walaupun agak lambat, tapi kira masih orait laa...raya Qurban kan Takbir 7 hari....so, still raya lagi laa kan. Raya di mana? KL aje...dah tukar alamat ke KL dah sekarang nie. Hehehe...Uwaaa...sebenarnya nak balik rumah Bonda ku..tak per laa...hujung bulan nanti bantai laa balik untuk cuti panjang sket kan...Baru syok. Baru feel cuti tu sket! Hehehe...

Apa aku masak untuk raya? Mesti org target Rendang kan? Tak mau laa...boring la. Rendang dah hari-hari boleh dapat. Tak EKSKLUSIF laa kiranya rendang tu. Kali nie beralih masak masakan dari Borneo lak. Mentang-mentang laa baru balik dari sana kan...heheh...Masak Nasi Kuning. Apa tu? Mesti korang tak tau kan....GOOGLE laa ek...heheh jgn malas-malas okeh!

Nasi Kuning
Amacam sedap kan? Lapo tak? Hehehe... Di tambah plak oleh lauk-lauk yang sama tandingannya sedap. Cheewaahhh masuk lift tekan sendiri laa aku nie...layan jer laaa...

Sotong Bako
Yummy!
Ade lagi...tapi malas laa nak bagi korang semua terliur kan...heheh...nak resepi...sila laa ke Kitchen kite tu eh...jangan segan-segan nak klik okay! 

Sebenarnya dah ngantok nie. Nak taip pun tak larat...okay laaa..undur diri dulu yek...chow....

Wassalam...

Friday, November 04, 2011

:: Makan lagi ::

Assalamualaikum....


F R i D A Y ... It's G-Day for 2nd team. What's the theme for this time? Hmmm..Colors of Ranggoli. Sebab nak sambut Deepavali. Meriah gak walaupun tak ramai yang dapat join. Seronok makan. Sarapan pagi dengan Indian Food. Wallaaaaa....selera semua!


:: Nampak sedap kan Red Velvet Cake nie...mmg sedap seh! ::
Tapi aku lom nak citer lagi untuk hari nie. Esok jer laa kut. Sebab tak der mood la sekarang nie... Perut sakit dan memulas-mulas sejak petang tadi. Aduss...Sok je laa citer ek...chow...




Tuesday, November 01, 2011

Welcoming Sweet NOVEMBER!

Assalamualaikum wrth wbkth...

Welcome to November...

Bulan yang rasanya cerita. Dan mungkin banyak berjalan. Banyak gak laa makan tu. Banyak gak laa pakai duit kan hehe. Banyak cakap & bising ler nanti. Yang penting banyak nak update gambar kat blog nanti.


Raya Aidiladha pun dah nak tiba. So, apa nak masak eh? Hmmm...nantikan update gambo makanan ajer nanti eh...heheh ...jemput tengok ajer la...

Thursday, October 27, 2011

:: Borneo Trip : Part 4 ::


Salam...sambung lagi...ade lagi...ntah berapa part pun aku tak tau laa...macam telenovela laa plak kan..harap korang tak boring laa ek...

Okay perjalanan di sambung semula....ke mana? Kinabalu Park. Hmmm...bunyi macam best kan? Tapi memang best pun. So, perjalanan bermula jam 7.00am. Pakcik & makcik ambil kami di hotel jam 7.00am. Tapi pegi sarapan dulu di Restoran Sempelang...Makanan? Hmm boleh laa..tak de la sedap sangat. Hanya sekadar boleh mengisi perut di waktu pagi sahaja.

:: Restoran Sempelang ::
:: Nasi Goreng + Tauhu ::
Makan sudah. Perut dah kenyang. Tiba masa untuk bertolak ke tempat yang di tuju. Tak sabar plak rasanya. Dalam perjalanan tu lalu banyak tempat-tempat yang tak penah aku lalu gak ...banyak tempat baru sejak kali terakhir aku datang dulu masa 2003.

:: UMS ... dulu aku puas meronda di dalamnye ::
:: Jauh TUNE HOTEL ni dr bandar KK...sib baik tak dok sini ::
:: Kaki Gunung Kinabalu ::
Tiba di Kundasang, beli madu putih. Harga berpatutan. Tak mahal. Ingatkan nak borong sayur-sayuran. Tapi kalau bawak balik susah plak kan. So, batalkan jer la hasrat tu. Geram gak tengok sayur-sayuran yang segar dan murah-murah tu.

 
 :: Kedai-kedai yang menjual macam-macam jenis sayuran ::

:: Pelbagai jenis madu ada di jual di sini ...Pilih aje ::
Perjalanan di teruskan lagi. Kami lom lagi ke Kinabalu Park. Sebab pakcik cakap kita ke Poring Hot Springs dulu. Sini ada apa? Hmmm...ada hot spring la..kolam air panas. Boleh mandi manda dan merendam kaki di tempat yang disediakan.
:: Dah tiba di Poring Hot Springs ::
:: Kolam mandi awam ...ada pondok2 tau::


:: Ada gak kolam air sejuk ::

Seronok merendam kaki di kolam untuk rendam kaki. Syok. Kembang segala urat-urat kaki yang tersekat darahnya. Memang best. Memang nie laa kejenye kalau pegi kawasan kolam air panas. Best. Relax jer....
:: Rendam Kaki ::
Lepas dah rendam2 tu..hubby ajak makan eskrim laa plak heheh sabooo je laa..tapi tak makan pun..nengok aje laa dorang ni makan eskrim...heheh sebenarnya aku dah tak sabar nak ke Kinabalu Park tu...nak ke Timpohon Gate. Macam laa aku nak panjat gunung kan heheh...apa pun best. Teruja nie.

Dah tiba di Kinabalu Park. Perghhh....angin sejuk menderu-deru. Gigil gak aku dibuatnye. Cepat-cepat amek selimut hahaha :) macam nak tido dah rasanya. Pada tahun 2003 dulu aku penah tido di sini. Memang best. Masa tu ikut rombongan, kami tido di dorm yang disediakan. Memang best. Suasana sejuk sangat. Macam tak mau mandi dah hahah ... confirm tak busuk sebab tak berpeluh pun heheh...

Sejak dulu lagi aku kepinginnnnn nak ke Timpohon Gate tu. Tak penah sampai sana pun. Jadi hari nie pakcik aku kata..JOM! Perghh gembira bukan kepalang. Lepas pakcik tanya bleh tak bawak kereta ke sana...dorang bagi lampu HIJAU. Boleh..jadi apa lagi...Jauh gak nak ke Timpohon Gate tu...4 km gak dari pintu masuk. Perghh....tak sabar dah nie. Pakcik aku nie dah baper kali panjat Gunung Kinabalu. Dia dah biasa dah. Ada kot 3-4 kali dia panjat. As a Sabahan, kalau tak panjat tu..tak SABAH laa gitu kan! On the way ke sana...ada tempat kawasan pandangan la..Timpohon View...So, singgah kejap. Ingatkan boleh laa tengok gunung...tapi kabus tebal sangat. Still tak leh nampak *sigh* ...dulu aku dapat tengok sebab kebetulan menginap di sana. Aku bangun jam 5am semata-mata nak tengok gunung. Kul 6am aku dah boleh tengok...Subhanallah...memang cantik ciptaan ALLAH. Alhamdulillah.

Tiba gak kami di Pondok Timpohon. 1st time sampai sini. SEJUKKKK. Hubby siap dah pam inhaler. Hehehe sempuuut!

Tiba masa untuk turun. Masa ni dah jam 1pm. Tapi macam jam 5pm dah. Macam nak gelap. Dah laa tu sejuk giler. Gigil aje masa ni.

Okay...sambung lagi nanti Part 5 ... Tunggu yek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...