Saturday, August 18, 2012

Friday, August 17, 2012

:: Selamat Bercuti ::

Salam...

Ramadhan tak lama lagi akan berakhir. Dan tiba pula Syawal. Hari yang dinantikan semua umat Islam. Hari nie ramai warga Kuala Lumpur bakal meninggalkan ibu kota untuk pulang ke kampung halaman masing-masing. Kepada yang memandu, pandu dengan cermat dan ingatlah orang tersayang.


Rata-rata ofis pada hari Jumaat nie dah kurang orang. Dan bos pun dah suruh balik 1/2 day. Jadi apa tunggu lagi...jom laa pulang ke rumah bersiap sedia untuk pulang ke kampung. So, jom warga KL kita pulang ke kampung untuk berhari raya...

Wassalam....





Thursday, August 09, 2012

:: Orchard Trip @ Mini Jeram Kampung Kemensah ::

Salam...


Dah lama nak pos, tapi asyik busy aje. Terus terlupa. Nie before puasa hari tu, ada acara makan-makan buah di Mini Jeram, Kampung Kemensah. Acara makan-makan buah, macam-macam buah ada. Durian. Rambutan. Dokong. Mata Kucing. Hmmm...banyak kan!



Makan plak semua di kawasan jeram. Di mana? Di Kampung Kemensah, area belakang Zoo Negara. Kat area sini banyak kawasan air terjun. Ni adalah Mini Jeram aje...dalam tu ada lagi. Macam-macam ada. Kawasan untuk sewa chalet pun ada. Banyak kawasan untuk di jelajahi di area Kampung Kemensah.


Amek kawww!! Pilih laaa makan korang nak...Banyak tu...tak habis makan sampai bawak balik rumah sorang 3-4 biji lagi. Hehehe...kelas gitu!! Next time bleh buat lagi....


Durian memang best. D24. Perghhh....tapi aku tak makan sangat waktu tu, sebab baru baik demam dan batuk. Jadi amatlah tidak digalakkan. Dengan tekanan darah yang amat tidak stabil...so, better jangan makan banyak sangat. Makan 3 ulas aje, tu pun aku rasa dah semacam aje. Hehehe...


So, apa rancangan lepas raya? Nak makan buah-buahan lagi ker? Huhu...mungkin ye kut. Balik kampung beraya nak beli durian. Heheh sebab Ibu dah cakap dia nak beli durian. So, tolong kopek durian aje la...makan tidak laa kut! Tempoyak OK lagi...durian tak berapa sangat...ntah..ada musim2 untuk aku makan kut...eheheh ...bukan Durian aje ada musim tawww!!

Ok laa...citer pasal durian di masa akan datang plak...Kang terliur lak!

Monday, August 06, 2012

:: Monday Blues ::

Salam...


MONDAY...erkk. Office and Monday! Kombinasi yang tidak best. Sebab mood nak keje memang tak de. Selangor cuti plak tu sempena Nuzul Quran. Naper KL tak cuti eh?? Kan best kalau cuti macam Selangor.


Kalau dapat bergolek-golek atas katil tido best. Heheh...Cuti seronok gak, sebab boleh laa buat kuih raya. Korang dah buat kuih raya? Aku belum start lagi. Huhu ntah biler nak mula kan...

Nak layan Monday Blues...chow....Wassalam...


Sunday, August 05, 2012

:: Najwa Latif - AdaMu | Official Music Video ::

Jom layan lagu nie...best...



:: Z A L O R A ...Online Shopping ::

Salam semua,

Mata tak boleh pejam lak. So, aku jalan-jalan OnLine la kan...Huhu ke mana? Z A L O R A ajer...penah dengar ker? Pernah tengok iklan kat tv tu tak? Saja laa dok review laman shopping online nie. Sebab aku penggemar shopping OnLine. Sebenarnya aku tak suka bersesak-sesak di Jalan TAR tu sangat. Rimas. Walaupun pilihan banyak, tapi aku lebih gemar mencari di dalam talian. Senang...

Jadi trend laa plak kan sekarang shopping online nie. Walhal, dah lama dah aku practice sejak dahulu lagi. Dulu buku pun aku beli atau novel online aje...senang. Tunggu depan pintu rumah aje la.


Banyak gak barang di sini....bleh laa ushar-ushar dulu kan sebelum beli. Hehehe..mula laa tu kan...So, nak memulakan pencarian OnLine ku...huhuhu okesss babaiiiiii....


:: Iftar With Family ::

Assalamualaikum...

Salam Ramadhan...apa menu buka puasa hari ni? Hmmm...hari nie tak memasak dan tak membeli di mana-mana pun, sebab hari nie akan berbuka puasa bersama Long di luar...di mana? Di Al-Rawsha Restaurant. Kiranya 1st time for me & hubby berbuka dan makan di sini. Setiap kali lalu sini pandang ajer la, sebab selalunya ramai sangat sampai penuh. Ni tadi pun kami walk-in sahaja. Tak de pun booking tempat...kira gamble aje la. If tak de kosong, kami tapau aje laa nampaknya. Tapi ALHAMDULILLAH, ada plak meja kosong tadi. So, kami berlima pun duduk la. Awal gak kami sampai di situ. Sebab tak jauh pun dari rumah Long lokasi Al Rawsha nie....dekat Bulatan Kg Pandan aje....hehehe....kiranya keluar simpang aje dah jumpa ehehe :) syok la sket...

Sepanjang kami tiba, kami dihiburkan dengan lagu-lagu Maher Zain. Hehehe, ada gak bilik-bilik VIP di sini. Agak luas. Surau dan tandas juga di sediakan. Servis agak baik bagi aku. Dan makan juga cepat tiba walaupun agak ramai pelanggan yang duduk di bahagian Ala-Carte. Untuk hidangan Buffet, pelanggan duduk di tingkat bawah.
Sini ada set Buffet atau Ala Carte. Tapi kami memilih untuk Ala Carte. Sebab Buffet kena agak mahal gak. Sebesar-besar restoran ni penuh habis semua meja di booking orang. Portion makanan Arab nie memang besar tul. Tak larat nak makan kalau ikutkan sebab sepinggan boleh di kongsi 2 orang. Ayam dalam pinggan pun agak besar....kalau tak caya meh tengok....
Chicken Mandy
Lamb Mandy

Banyakkan? Fuhh jenuh nak abiskan taw...senak perut den nak makan semuanya. Tapi kena habiskan laa kan, jangan membazir. Tak elok. Dan sini kalau tak habis di galakkan laa berkongsi makanan yang ada tu. Memang tak akan larat nak habiskan makanan tu. Tapi rata-rata orang yang datang aku tengok semua amek makanan sorang sepinggan lak tu...perghhh hebat orang Malaysia kan.

Okay laa...nak ZZZzzzzZZZ dulu la....kenyang makan tadi pun tak habis lagi. Rasanya sahur nie makan kurma saja dah memadai la kut. Rasa senak perut pun tak habis lagi nie. Heheh...Ok chow....Wassalam

Selamat Bersahur!!

Friday, August 03, 2012

:: Ramadhan ooh Ramadhan ::

Salam Ramadhan,

Hari nie letih sangat. Balik tadi ingat nak beli aje. Akhirnye Mr Hubby berhenti di gerai-gerai kuih di hadapan Zoo Negara. Alahai, tinggal kuih aje. Lauk ada tapi mcm tak best plak. So, nak pusing balik ke bazaar Ramadhan memang tidak laa kan. So, balik terus ke rumah.

Apa lagi, sampai aje di rumah memang dah mcm lipas kudung. Aku pun terus on power TURBO. Pergh....kalah kelajuan Lancer macam nie....tak sampai setengah jam 2 lauk aku dah siapkan. Huhuhu...laju gak ek...dah la baru nak nyahbekukan udang....mencabar sungguh hari ni...labu plak blom potong lagi..alahai...mcm apa dah aku...pusing sana sini...adehh letih...capek tul! Haha...padan muke sendiri yek!!


Kuih 2 jenis aje ari ni. Burger Malaysia & Karipap. Tak der mood nak pilih tadi. Tu aje laa...ok laa tu at least aku tak membazir kan. Sambal Belacan & Ulam memang dah ada dalam peti ais. Senang sket terus letak atas meja aje laa...Sempat la masak Sambal Tumis Udang Petai & Masak Lemak Labu .. jadi laa kan dua lauk pauk nie untuk buka & sahur skali. Jimat.

Jumaat aku tak tau apa plak nak masak. Mungkin nak buat Sotong Bakar or Asam Pedas Ikan Pari untuk berbuka. Menarik nie. Bila di rancang biasanya tak menjadi. Baik aku bantai aje laa kan bila masuk ke dapur tu. Hehe...janji makan la kan...

Anyway, kalau nak resepi boleh laa jenguk ke dapur aku di sini yek ....
---> http://heldamelissa-kitchen.BlogSpot.com <---

Ok chow...Selamat mencuba...selamat berpuasa....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...