Sunday, May 31, 2009

Tak Mahu Lena...Terkenang Daku Pada...

Salam buat semua...

Tak lena...Hubby dah lena! Mungkin dia penat..sebab baru balik keje jam 9malam tadi...biasa laa orang keje bidang IT nie kan...sibuk memanjang..tak kira masa dan tak kira hari...ada je keje kan...keje tak habis2...Petang semalam aku dah kemas umah ... lega rasanya...rimas tu hilang sket...baju pun dah siap lipat...lega! Tadi dok belek-belek gambo kucing2 aku..rindu..semua kucing kesayangan aku...semua dah tak de...yang sekarang nie aku tak ske sangat...sebab nakal...suka cakar..jahat la kiranya tu..nyampah...memula dok belek gambo2 lame nak scan...tapi tak de mood nak on scanner lak...malas nak alih barang atas scanner tu sebenarnye....hehehe...biasa laa bila mood malas dah tibe tu kan.. nie antara yang sempat aku edit tadi untuk tatapan semua...Wiggie...kucing putih yang gebus gile...nakal...suka main cak cak ngan aku...tapi dia dok nyorok dalam sinki...heheh comel tul! Rindu aku padanya...dia kejap je dok ngan aku...mati gak..sebab selsema...masa tu umur dia baru 3 tahun...sian dia...



Yang nie plak LUCAS the macho boy...body guard mak aku nie...mana mak aku pegi dia mesti ikut..kalau mak aku pi umah jiran anto barang pun dia ikut..siap pi ngorat kucing jiran aku tu...gatal...ada udang di sebalik mee rupenye...nak ngorat 'anak dara' orang rupenye..hahah...tapi kalau panggil balik...terus balik...tu yang aku sayang kat dia...dia mati..sakit tua..umur pun masa dia mati pun dah dekat 8 tahun...dia manja..suka lentok2 kat aku..kekadang tido ngan aku...sib baik la bulu dia bersih...jadi aku tak de la kena asthma...dia nie kalau mandi suka lari...asal aku mandikan...dia mesti lari...lari badan penuh sabun..saboo je aaa...nakal tul...



Hmmm....gambo2 ada yg dr kamera digital...ada gak dr kamera lama aku..mana sempat aku scan..semua aku scan...kang buruk lak..jadi scan..simpan dalam bentuk digital laa..senang sket nak view dalam pc kan...pc aku pun dah tambah HDD 500GB ari tu...kira orait laa nak load lagu & gambo...kira orait laaa...hubby pun rajin upgrade..aku tukang sibuk jer..malas nak amek port...dulu rajin gak...la nie dah malas..maklum laa..sibuk uruskan hal-hal rumah...jadi tak de masa laa kan...

Ok la....kena tido gak..kang esok lewat lak bangun...hubby tak sabo nak pi Hi Tea tu...so, esok kena kosongkan perut laa pagi2...sebab nak makan banyak kat situ...hehehe...lepas makan nak layan 2 movie kat KLCC...Terminator Salvations & Monster Vs Aliens..comel alien biru..hehehe...so, nak relax tengok wayang nie...kami memang biasa layan sekali 2 movie...syok wooo...Ok laa...daaaa...

Wassalam...

Saturday, May 30, 2009

Malas Main Masak-Masak

Salam buat semua...

Ari nie bosan...hubby kena pi ofis lak petang nie...ingat nak ajak pi pasar malam...aku nie kalau sorang malas nak pegi...heheh tak syok jalan sorang...jadi dok umah je la jawabnye...lunch tadi masak...sebab hubby nak pi keje...before pi keje kena laa makan something kan...aku dari semalam dah fikirkan nak masak ape...Nasi Beriyani...heheh...sejak semalam dah ada dalam otak aku...sedap ke tak...terpulang pada yang makan...

Keluarkan bahan..Beras Basmathi pun ada...sayur untuk buat acar timun...dan ayam masak merah...eheheh lauk simple je..makan berdua...bukan makan ramai-ramai kan...aku tak suka masak untuk perut ramai orang...sebab aku tak reti nak agak..then mula la aku membantai jer sukatan masakan tu..hehehe...kul 1.30pm aku dah siap masak..dan terus makan...hubby kata SEDAP! Heheh...usually kalau dia kata tak sedap...terang-terang kata TAK SEDAP!! Kecik ati gak..hehe...tapi biasa laa...masak ikut suka tu laa jadinya...so, aku tak kisah sangat laa...sok nanti aku perbaiki laa cara masakan yang cincai tu..hehehe...pelik kan...aku masak aku aku tak suka merasa...tapi tak penah laa masin...masak ikut naluri...masak penuh kasih sayang...jadi masakan sedap kot! Hehehe...







Ok laa...aku nak pi mengemas..dan mop dapur...mop kawasan ruang tamu..dan lorong bilik-bilik lagi...adehhh banyak keje orang perempuan nie kan...dan siap semua nak angkat kain yang di jemur plak...esok aku nak pi jalan-jalan...nak pi Hi Tea kat Corus Hotel KL....saja laa..dah lama tak pi jalan-jalan...lepas tu nak pi lepak KLCC...nak tengok wayang...lama tak pi KLCC....selalu tengok wayang kat Pavilion jer...its been ages tak pi sana...selalu lalu jer..hahah...

Ok laa...sambung keje balik...daaaa....wassaalam....


Friday, May 29, 2009

Hujung Bulan ...

Salam buat semua...

Pejam celik pejam celik...dah hujung bulan
MAY...cepat je masa berlalu kan...ari tu baru je aku rasa masuk bulan May...nie dah hujung May...tak sedar masa berlalu betul...ari nie aku boring...tak jadi pi Bazaar kat Jalan Tengah pun...malas...panas lak tu..lagi laa aku malas...kang pening plak pale aku...jadi baik pi makan kat 7th floor..makan Nasi Kukus Ayam Berempah...lagi best..then borak ngan kawan aku..heheh...kat cafe pun tak ramai...maklum laa sebagai staff ada yang dapat bonus...aku?? Mungkin esok...kena tunggu esok...check online je la esok pagi..heheh ...harap ada...semua orang berharap je kan...

Dok congak-congak...nak pi bercuti lagi...ke mana? Yang dekat-dekat jer la kot...
KDNK kan menurun kepada paras NEGATIF..jadi kena kurangkan ke mana-mana...teruk tu...bercuti dalam negeri jer...cadang2 nak pi Sungai Klah Hot Spring Park...tengok la cam ner...tapi hubby dah setuju nak pi bermalam di sana terus...beriya tul...dia nak pi mandi kat kolam laa tu..tu yang happy sangat nak pi tu..heheh...dah surf dah kat internet...tempat menarik..so, memang confirm nak pi laa kot...heheh...

Ok laa...nanti nak siapkan apa-apa yang perlu di bawa....sok dah pegi nanti aku update lagi ek...hehehe :) okeh...story lagi naaa....chowww....



Thursday, May 28, 2009

Barcelona 2 United 0

Apapun...semalam aku tak dapat tengok...just bukak tv waktu pagi nie untuk tengok keputusan jer laa...semalam memang aku penat dan mengantuk...balik keje pun aku terlena jap kat depan tv... so, tengok keputusan jer aaa...heheh ...sedih gak MU tak menang...tak pe laa...bukan rezeki kan...


We were told this Champions League final would be a game displaying the beauty of the counter-attack; no two teams in Europe more adept at carrying it out. But United would certainly have hoped not to be so heartbreakingly on the end of its devastation.

Twice United looked to be in control of proceedings here in Rome, and both times Barcelona hit the Reds on the break as goals from Samuel Eto'o and Lionel Messi secured a 2-0 win for the Spanish champions. Make no mistake, the intricate passing football of Pepe Guardiola's side was brilliant at times, and there is no real injustice in the result.

That said, United could have been two or three goals up inside the first seven or eight minutes but, sad to say, this was to be Barcelona’s night.

Sir Alex went with the team many predicted, full of pace and set up to counter. There were no real surprises in the Barcelona outfit either, Andres Iniesta and Thierry Henry recovering from recent injuries to take their place in the starting line-up.

Gary Neville was the noticeable absentee from United’s 18-man squad. The Reds skipper lost out to Rafael on the bench. And even in choosing the young Brazilian’s speed over Neville’s experience, it said everything about the type of game Sir Alex sought to play.

As kick-off approached, the teams tantalisingly walked past the trophy both clubs so keenly covet. Sir Alex passionately feels that his side have not triumphed in Europe enough but Barcelona, going for their third European title, would say the same. And so the stage was set for one of the most eagerly-anticipated finals in years.

The fans roared on the Reds, playing in white, as Anderson earned an earlyfree-kick with a cheeky nutmeg. Ronaldo inevitably smacked the resulting 25-yard set-piece goalwards. Victor Valdes struggled to stop it and spilled the ball back into Ji-sung Park’s path. But Gerard Pique blocked the rebound from the Korean, who was the first player from his country to play in a Champions League final.

It was a blistering start from United, attacking as expected down Barcelona’s exposed flanks. And on seven minutes Ronaldo, playing as a threatening central striker, sent another shot fizzing at Valdes. Seconds later another opportunity came his way. This time he chested a ball down in the area and fired a left-footed volley narrowly wide.

Barcelona’s fans were muted, their team were being outplayed. But in their side’s first real foray forward after ten minutes, the Catalans scored. Iniesta made a piercing run forward and fed Samuel Eto’o on the right; the Cameroon international cut inside Nemanja Vidic and poked the ball past Edwin van der Sar from eight yards. It was completely against the run of play, but this was always bound to be a contest punctuated by breakaways. Now United were on the ropes, and composure was needed.

Barcelona’s play was typified by Iniesta, who orchestrated their imposing short possession game. United had lost the speed that characterised the team’s early attacks and seemingly some of the patience to wait and pick the right pass. The fans didn’t lose hope, however, and in Ronaldo the Reds always had a threat, some hope, but something would have to change in the second half for United to turn the final around.

Sir Alex wasted no time and replaced Anderson with Carlos Tevez at the break. Could the Argentine make the crucial influence as he has done so many times this season? The Reds nearly weren’t given a chance to find out as Henry twisted and turned to beat Ferdinand before forcing an excellent point-blank save from van der Sar four minutes into the second half. Then on 52 minutes Xavi hit the post with a free-kick after Park’s foul on Iniesta.

After that the Reds had a really good spell of possession. The Barcelona fans whistled, largely because they knew United were becoming a threat. Rooney, now playing on the right, swung in a cross switch Ronaldo and Park both narrowly missed. Another right-wing Rooney cross was blocked by Pique, while the resulting corner almost found Vidic, who rose above the Barcelona defence. Promising, but not potent enough.

Sir Alex then made sure he had all his trump cards on the table, bringing off Park and putting on Dimitar Berbatov to join Ronaldo, Rooney and Tevez in attack. But again United’s attempts were thwarted with 20 minutes to go; Xavi’s cross from the right tempted Messi, probably the smallest player on the pitch, to rise and head in a second for Barcelona. United had gambled – simply had to – and had again been hit on the break.

The final minutes were galling for United as Barcelona’s supporters cheered their team’s every touch. The Reds never stopped running or trying to attack however, as the fans who almost painfully sang; ‘We’ll never die…’. How true. Responding to adversity is a character trait ingrained in the club. Sometimes you have to suffer lows to revel in the highs. This wasn’t United’s greatest showing, but one thing is certain, this team will be back.

Barcelona captain Carles Puyol holds the European Cup aloft

Wednesday, May 27, 2009

Manchester United Ku....


Salam buat semua...

Huhuh...malam nie mesti ramai yang tak tido la tu..berjaga terus....sebab nak tunggu perlawanan MU vs Barcelona...aku tak tau laa sama ada nak tunggu atau tidak...rasanya aku lelap laaa terus sampai pagi esok...badan aku dah le penat ari nie...keje kat ofis nie banyak plak...pening tengok manual-manual & process map nie semua...apapun sama-sama kita nantikan yek...pastikan MU JUARA!! Okeh!

Tuesday, May 26, 2009

Main Masak-Masak

Salam buat semua....

Tetiba aku teringat di saat aku rajin...rajin main masak-masak di dapur...sekarang dah kurang masak sket...sebab hubby kata...kena diet...so, kurang masak sket...makan malam awal...dan jumlah makanan di kurangkan...heheh ... yang penting..aku rehat secukupnya laa...hehehe...rindu nak masak-masak....bukan tak masak hari-hari...masak sebenarnya...tiap-tiap hari aku masak...cuma tak de la special ... cuma lauk campak-campak je laa...

Ingat hujung minggu nie nak buat Nasi Beriyani kot...tengok macam mana...sebab hubby pun kena keje plak Sabtu nie...jadi baik aku masak special sket...khas untuk orang yang penat keje...kena tambah kabohidrat sket kot lepas dah penat bekerja...hehehe...

Kat bawah nie gambo-gambo yang aku biasa snap laa selepas aku masak...saja dokumentasikan dan upload di blog....bleh kalau nak tengok resepinya ek...sila la ke Heldamelissa's Kitchen ...jemput laa ke sana ek... rasa lapo lak tengok makanan nie...heheh ....okeh...chow....wassalam....



t

Ada FaceBook??

Salam Buat Semua....

Aku rasa tetiba terpanggil untuk melekatkan artikel nie...terbaca dalam semalam...KosmoFACEBOOK...Ya! Sekarang menjadi kegilaan remaja..orang pertengahan usia & orang tua...jangan terkejut..budak sekolah la yang 'mewarnai' dunia Facebook hari ini... mungkin anda yang membaca ini juga ada sebuah akaun di laman Facebook ini...termasuk saya sendiri...pada mula tidak suka jugak...mungkin setia pada blogspot ini...multiply...atau friendster...tapi bila mula mendaftar...rasa seronok...mungkin sebab dapat berjumpa kembali teman-teman lama di zaman persekolahan tu kan...seronok tu seronok la jugak...dan jangan ada plak yang lupa pada pelajaran...lupa pada anak isteri atau suami...lupa nak masak di rumah....lupa pada kerja yang melambak di ofis....aku juga melayarinya...tapi ketika masa lapang...agar waktu libur terisi dengan kisah teman-teman ku yang telah lama terpisah...Facebook menghubungkan kami...itu fungsinya...jangan salah guna wahai teman...ada gunanya zaman internet nie pada kita semua...guna dengan cara yang betul..baru anda mendapat faedah sewajarnya...betul tak?


Cadang kawal penggunaan Facebook

SURABAYA - Ulama-ulama Indonesia semalam mencadangkan satu peraturan yang sesuai diwujudkan bagi mengawal sikap pengguna Internet di Indonesia.

Cadangan itu dibuat berikutan meningkatnya populariti penggunaan laman web jaringan komuniti Facebook yang cenderung mendorong ahlinya terjebak ke dalam hubungan seks haram.

Kira-kira 700 ulama yang berkumpul dalam satu perhimpunan ulama sedunia di sini meminta suatu garis panduan dikeluarkan bagi menghalang pengguna Internet daripada bercinta sekali gus terdorong melakukan zina.

Satu kajian mendapati Indonesia merupakan negara yang paling ramai melayari laman komuniti Facebook di Asia Tenggara pada tahun 2008 dengan peningkatan 645 peratus atau 831,000 pengguna melayari Facebook.

Laman itu merupakan ruangan paling kerap dilawati di Indonesia.

"Ulama berpendapat satu garis panduan rangkaian Internet wajar diwujudkan kerana laman web komuniti itu akan mendorong kepada perasaan ghairah yang dilarang dalam Islam," kata jurucakap Sekolah Agama Berasrama Lirboyo, Nabil Haroen. - AP

Monday, May 25, 2009

Macam-macam ada...

Salam Buat Semua...

Huhuhu..tiap-tiap hari aku beli paper...berkepuk-kepuk paper di rumah bila hujung bulan...apa lagi akan ke tempat recycle laa paper-paper lama tu kan...at least bleh buat duit dari tak buat apa kan...tapi kalau mak aku...ada gunanya paper tersebut..utk kemas kandang kucingnya la..buat alas itu dan ini...hehehe..banyak fungsi tu...Hari-hari baca paper...muka depan...muka tengah...muka belakang (dah tentu
BOLA ler)...mesti ada kes bunuh...TAKUT!! Memang aku takut hidup di zaman nie...bagaimana laa agaknya anak cucu aku nanti nak hadapinya?? Hidup masa depan penuh dengan cabaran...betul tak??


Paper kita ada macam-macam kisah..dari kisah kematian..kisah kecurian...kisah peragut yang tak serik-serik meragut...kisah orang kawin...ye! Dah tiba musim cuti sekolah..maka ramai laa akan mendirikan rumah tangga sekitar seminggu dua nie...Ada yang buat majlis pun ada minggu nie...artis kawin...dari kisah anak cukur jambul pun masuk paper..orang glamer laa katakan....apa mereka buat semua jadi perhatian kan...apatah lagi kalau gosip liar...mau penuh paper dengan kisah-kisah begitu..kisah yang tak membangunkan minda & negara...tapi membangkit rasa untuk membaca...betul tak?

Okeh laa..nanti sambung kisah lain plak...ada lagi nak taip..tapi mata dah kuyu...sambung esok saja....ada story lain nak habaq...okeh..chow...good nite....

Wassalam...


Sunday, May 24, 2009

Eat & Movie Time..

Salam buat semua...

Huhu...penat tul...baru sampai rumah tadi jam 8.00pm..tepat time Buletin Utama di TV3...hehehe...sebenarnya baru balik dari tengok wayang citer PUSH...best gak citer dia...citer ala-ala HEROES..sapa yang tengok HEROES tau laa apa kan...tengok tayangan jam 4.45pm...start lewat dek iklan laa..macam biasa kan...sampai je kat Pavillion tu..kami terus amek tiket yang kami booking secara online..senang sket...tak yah la berbaris panjang-panjang kan...sampai jer terus ke GSC Reservation Counter...collect tiket dan blah pi Food Republic untuk makan....heran gak masa tiba kat food court tu...tak ramai macam selalu...selalunya pack gile ngan orang...penuh..tapi kali nie beza tul..kurang orang...mungkin penangan H1N1 kot...so, ramai tak kuar laa..semua pakat dok umah jer laa kot hujung minggu..hehehe...kira bernasib baik laa dapat tempat duduk untuk makan...order kuey teow & fried carrot cake...dan jus ice peach tea....hehehe...lepas makan...konon nak pi Sony Centre kat level berapa ntah...lupe lak...hehehe...so, masa on the way tu...jumpa laa kedai Chewy Junior...so, singgah beli Vanilla Junior & Chocolate Junior...RM 10 untuk 2...banyak lak tu...
Fried Carrot Cake
Fried Kuey Teow



This is our dessert for today at Chewy Junior...
Vanilla Junior & Chocolate Junior

Anyway, citer nie pasal orang-orang yang ada special abilities...macam-macam kebolehan yang mereka ada...dan mereka hendaklah menyelamatkan diri dari kumpulan kerajaan yang diberi nama DIVISION...yang akan menangkap mereka & kurung mereka....kemudian suntik mereka dengan sejenis dadah...cerita nie di filemkan di sekitar Hong Kong...movie ini dibintangi oleh Dakota Fanning, Chris Evans, Camilla Belle dan ramai lagi...tapi okay laa citer nie...ending dia ok gak...tak la teruk sangat...sebab ada masanya cerita nie ada plot yang agak bosan sket...tapi kalau nak tau...baik tengok sendiri laa...keseluruhan BEST laa cerita nie...heehe...

Okeh laa..nak lena awal sket..esok keje..adehh..bosan kan...cuti keje cuti keje...kalau cuti selalu kan best!! Tunggu bonus..kalau ada aaa...harap ada...increment baru je dapat..tapi tak memuaskan laa...kalau nak ikut nafsu manusia..tak penah ada yang rasa puas hati kan...hehehe...okeh..chow ...ngantukzzz.....

Byee...Wassalam....

Miley Cyrus - The Climb


I can almost see it
That dream I’m dreaming but
There’s a voice inside my head sayin,
You’ll never reach it,
Every step I’m taking,
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking but I
Got to keep trying
Got to keep my head held high

There’s always going to be another mountain
I’m always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle,
Sometimes you going to have to lose,
Ain’t about how fast I get there,
Ain’t about what’s waiting on the other side
It’s the climb

The struggles I’m facing,
The chances I’m taking
Sometimes they knock me down but
No I’m not breaking
The pain I’m knowing
But these are the moments that
I’m going to remember most yeah
Just got to keep going
And I,
I got to be strong
Just keep pushing on,

There’s always going to be another mountain
I’m always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle,
Sometimes you going to have to lose,
Ain’t about how fast I get there,
Ain’t about what’s waiting on the other side
It’s the climb

There’s always going to be another mountain
I’m always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle,
Sometimes you going to have to lose,
Ain’t about how fast I get there,
Ain’t about what’s waiting on the other side
It’s the climb

Keep on moving
Keep climbing
Keep the faith baby
It’s all about
It’s all about
The climb
Keep the faith
Keep your faith


Saturday, May 23, 2009

Hari Sabtu...Hari Jalan-Jalan...

Salam Buat Semua....

Huhuhu..hujung minggu bermula...tak berapa hujung..kira separa la..hehe...mulakan dengan shopping list di tangan...bukan untuk shopping baju atau kasut..tapi shopping untuk membeli barangan isi rumah...walaupun tinggal berdua..aku lebih menitik beratkan makan di rumah dan kebersihan di rumah...jadi segala perbelanjaan di atur...jadi mulakan perjalanan ke Tesco Ampang sekitar jam 2.00pm selepas Zohor...nasib baik laa panas...tak hujan...sebab kami sibuk angkat barang-barang recycle spt paper lama, botol plastik & baju-baju lama...semua nak di hantar di pusar kitar semula di tepi Tesco Ampang...mungkin selama ini aku tak berapa sedar tentang kepentingan kitar semula...disamping bleh gak menambah pendapatan kan..tambah laa duit sket untuk membeli belah...hehehe..sambung balik..tadi dpt gak la RM7.00...duit tu kami buat makan tengahari & beli surat khabar untuk hari ini...hehehe...ada untung gak kan...masa aku ke Kuching ari tu....duit kitar semula tu aku buat untuk pergi berjalan di Kuching..hehe best kan...tambah duit yang dah di simpan...

Dalam Tesco...pelik plak aku...nape laa tak ramai orang ari ni...selalunya kalau time gaji cam nie..ramai gak ...sampai tak de tempat parking...hari nie agak lengang lak...aku tak kisah sangat...kat hujung dan jauh pun aku parking jer..sebab tak kisah laa..senaman sket bila berjalan nie kan...orait laa dari tak de tempat nak parking kan...anyway, dalam Tesco...ramai as usual laa...beli beberapa barang dalam list...penuh gak troli aku tu...alaa...barang untuk sebulan kan biasa la tu...selesai beli barang pusing-pusing dalam Tesco...then terus keluar...

Hmm....tadi pagi aku dengar hubby cakap nak pi makan kat My Asam Pedas Linda Onn...terletak di tepi Tesco Ampang tu jer...bleh nampak bila nak masuk ke Tesco tu...under my expectation laa....biasa jer...tak de laa best sangat....memula rasa teruja gak nak makan...interior lawa laa...restoran dia more to macam kedai ikan bakar dan jual lauk pauk laa...aku order jus oren & hubby order jus sour plum...air dia sungguh laa MANIS...mungkin nak amek berkat agar tuannye nampak manis dan cepat dapat jodoh kot..hehehe ...poster dia besar gile kat depan restoran tu..hehehe(aku tau apa yg korang fikir kan)...


Lepas makan...terus balik la ke Melawati...MRR II banyak kereta yang laju-laju..merempit je depa nie...ada yang jalan bersilang-silang...naik pening aku tengok gelagat pemandu kereta di Malaysia nie....sewel jer...bawak kereta sesuka hati..dah eksiden sok baru laa kelam kabut..tu pun kalau hidup lagi laa...ntah la apa nak jadi kan orang Malaysia....mereka memang hebat dengan perkataan MALAYSIA BOLEH ...tu pasal bawak kereta laju & tak ikut peraturan pun still 'boleh hidup' lagi..ntah laa..

Esok dah rancang nak pi tengok wayang... movie ANGLE & DEMONS dan PUSH...nak tengok kat GSC Pavillion...ehehehe...dah lama rasanya tak tengok wayang...last tengok wayang rasanya hujung tahun lepas..hehehe lama tu...mulanya nak tengok Night at Museum 2...tapi tak jadi lak....hubby cakap kita tengok DVD jer laa...hehehe...tak pe laa...PUSH pun ok gak...ala-ala macam HEROES lak citer tu....harap best laa kan.. esok jer laa baru tau best ke dak...tiket dah booked online...senang nanti esok tinggal pi kat kaunter untuk ambil jer....tak yah la nak beratur panjang2 kan...heheh...penat laa nak berdiri situ...mulanya kami nak pi tengok kat TGV KLCC...tapi cancel laa...sebab dah buruk...then kalau pi sana pun macam tak best jer...so, tengok lat kat Pavillion..aku tengah tunggu Wangsa Walk ni siap...sebab ada TGV...hehehe..sok tak yah laa pi jejauh kan...pi situ jer laa kalau nak tengok.. lagi dekat ngan umah aku...balik keje pun still bleh pi tengok lagi cam tu... hehehe..
Okeh laaa..nak tido laa...penat kemas rumah tadi...esok nak jalan lagi kan...esok jer laa aku sambung citer aku lagi ek...good nite....byee...

Wassalaam...

Wednesday, May 20, 2009

Idaman Ku...


DSLR-A300K

Huhhhh...meleleh air liur bila aku tengok DSLR nie...cadang nak beli DSLR-A350K...tapi mahal laa plak....tak termampu rasanya bile berada di zaman kegawatan ekonomi nie kan...tapi aku akan laksanakan gak impian nie tahun nie..heheh...dah minat kan...nak buat macam mana kan...simpan duit sikit demi sikit laa...janji aku punyer impian terlaksana dah la kan.

Mungkin dalam bulan Oktober nie kot...sebab ada beberapa urusan dulu aku nak laksanakan...jadi bile dah settle semua benda....baru aku bleh tumpu pada benda lain plak...takkan nak biar air liur terus meleleh lak kan...heheh ...lagipun tahun depan aku nak balik Sandakan...dah beli tiket Air Asia dah minggu lepas... harap H1N1 nie akan berakhir laa tak lama lagi...kalau tak nayee gak nak jalan time wabak penyakit menular nie kan..bahaya...takut la kan...harap semuanya akan berakhir secepat mungkin...

Cakap pasal ke Sabah next year..dah tersedia beberapa aturcara untuk itu...budget pun dah dibuat...jadi tak de la risau sangat kan...tinggal hotel jer lom booked...dah dekat waktu baru nak book la kot...kang awal sangat..ada masa 11 bulan lagi...heheh...lama tu....tak pe...yang penting duit cukup laa time tu...betul tak...bile nak pi budget trip nie...kena laa simpan duit secukupnya...kang ada yang tak makan plak time tu...hehehe...nak ikut cara Faizal & Anna...Budget Couple Backpackers ...seronok plak baca tips kat blog mereka...

Hmmm...ok laa...rasa nak lentok jap before jam 2pm...kenyang laa plak makan Nasi Goreng Kampung tadi...adehhh...ok...kena senaman lebih nie..heheh..macam laa rajin kan...malas giler...ok ok...dah laa...nak baring baring..lentok lentok..babai..update lagi nanti..daaaa....

Wassalam...




Tak Boleh Lelap...

Assalamualaikum....

Adehhh bosan tul biler mata tak bleh pejam...tension lak rasanya...ingatkan dah penat2 bleh laa lelap mata...tak jugak...sekarang dah jam
1.40am...mata tak bleh tido lak..panas pun ye gak...tak sesejuk dulu dah...sejak banyak penebangan hutan di sekitar sini...tak best!! Ntah laa apa nak jadi sekarang nie...

Tadi masa tengok
Desperate Housewives sempat la siang ikan bilis...buang perut & tulang2 nya...jadi bersih sket..esok nak buat cucur ikan bilis...so, kena bangun awal laa esok..adehh..letih letih..ntah laa bila laa nak berehat ek...esok keje dan keje dan keje..bosannya nak pi ofis..rasa nak tido je kat umah...dah la sejak batuk ari tu..kepala aku jadi sakit lak..mungkin batuk kerap sangat...rasa sampai pening lak jadinya...dah la kat ofis pun rasa 'bingit'..ntah laa...bile semua ini akan berakhir??

Rindu lak kat ibu...tadi ingat nak call...tapi penat...lupe lak call...cuma sms jer...tapi tak pe...aku hari-hari sms ibu...kekadang call gak..nasib baik laa ada
U Mobile....murah sket...bak kata ibu aku "UM ni murah le.."....aku ingat apa yg UM..rupenye singkatan U Mobile kat dia..heheh...dia mmg hebat bab mereka short form nie..kekadang aku sendiri pun tak faham kalau dia sms...pas tu dia kata aku yg tak tau pasal tu...iskkk..short form rekaan dia..mana laa nak faham..hehe...kekadang lawak gak baca sms dia...dulu taip sms slow-slow...sekarang dah hebat dah ibu ku itu...heheh...laju plak berbalas sms..hehehe..

Ok laa..rasa macam dah nak ngantuk lak...hehehe....so, baik aku beredar ke bantal...kang tak leh tido terus lak esok..heheh..okeh...chowwww..adiosss amigos..

Wassalam..

Tuesday, May 19, 2009

BINGIT telinga ku....

Assalamualaikum...

Adehh pening aku kat ofis nie....dengar bos bengong yang dok membebel macam perempuan giler...perasan macam bagus...dah laa hari nie fesyen dia macam fesyen perempuan gatal pi ofis...ntah laa apa nak jadi..nasib baik bukan Melayu...si hitam yg asyik memekak...mulut dia macam tempayan....kalau cakap dlm tempayan kan bergema-gema...sama laa macam dia...dah tu...jalan macam king kong...kaki hentak2...betul2 macam king kong...menghentak kasut murahan dia tu..eeee...nampak sangat dia seorang wanita yg desperado...huhuhu..usia hampir menjejak 40....tapi masih sendirian..jadi mencari alternatif lain utk mendapat perhatian semua orang...kadang kala mengjengkelkan perangainya..but mostly memang ANNOYED la ngan perangai dia...bising sepanjang masa di ofis..bukan bising memarahi orang....tapi bising bercerita dan menebarkan kebodohan dia...agar seantero dunia tau betapa bodohnya dia...walaupun jawatan Assistant Manager yg disandang..eee...tak tau macam mana dia dapat jawatan tu...mesti 'kipas' lebih...tau bercakap dan menyusahkan orang jer...sejak aku mula keje..aku dah tau kisah dia...staff bawah dia dah 4 orang resigned...huhu..aku je masih batu...buat tak tau...buat pekak ... dan buat buta je apa yang dia buat..mungkin aku 'BATU'...heheh ...atau lebih tepat..TELINGA ku...KEBAL mendengar celoteh mak nenek dia...hahah��kadang memang lawak dengar cara dia bercerita...macam budak tadika je...cakap benda tak masuk akal...dan benda2 bodoh...ntah laa..masih ada lagi orang macam nie atas bumi yek..pelik pelik..tapi memang benar ada insan macam nie atas bumi...

Monday, May 18, 2009

Ulang Tahun ke - 6

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

ALHAMDULILLAH....dah 6 Tahun dah!! Huhuhu...Genap 6 tahun dah hari ni..dah 6 tahun dah usia blog aku nie...lama gak aku menulis blog yek! Tak sangka plak...heheh :) tapi seronok kadang-kadang kalau kongsi cerita nie...macam-macam benda kita nak taip...kadang-kadang tak sedar dah panjang berjela dah menaip...heheh...tapi seronok...

HAPPY BIRTHDAY to my BLOG
6th Anniversary

Semoga kisah penulisan aku nie takkan berakhir di sini..biar la sampai ke tua..atau hingga aku masih larat..dan mungkin bleh wariskan blog nie ke anak cucu kot..heheh ...

Okeh..that's all for now..Happy Birthday to my BLOG....


Sunday, May 17, 2009

Seronoknye...

Salam buat semua....

Masih terkenang suasana jalan-jalan di Kuching, Sarawak hari tu...memang best sangat...Ingat nak repeat lagi ... mungkin dalam tahun depan laa kot...lepas balik dari Sabah untuk melawat atok & nenek...mungkin aku nak fly ke Sarawak balik...hehe..saja laa...suka plak pegi sana...

Nie adalah summary picture dari jalan-jalan aku ari tu...



Saturday, May 16, 2009

MU vs Arsenal & Konsert Akhir AF7

Salam Buat Semua...

Semalam perlawanan
MU vs Arsenal...dan juga Konsert Akhir Akademi Fantasia 7...so, channel di rumah aku asyik berubah-ubah jer laa kan..biasa laa..nak tengok semua rancangan yang ada...tapi akhirnya aku melekat kat perlawanan bola MU & ARS...sebab apa?? Bosan!! AF7 macam kekurangan bahan jer masa konsert akhir nie..tak menarik langsung..bukan kerana pelajar tak berbakat...tapi macam kurang menyengat la konsert akhir tu..aku rasa konsert minggu lepas tu lagi best...baik aku tengok bola...dua pasukan yang aku suka..tapi aku suka MU lagi laa...hubby aku plak Arsenal...so, lawan la ari tu...hehehe...apa pun 0-0...dan MU menyandang juara laaa...ehehe...dah cukup mata kan...lawan saja-saja jer tu..


Malam tu aku tak masak...tak de mood & penat sebab seharian mengemas rumah...letih jer...jadi tak de mood laa nak masak..baik order jer..call
DOMINOS jer malam tu....order Pizza, Garlic Cheese Ring & BBQ ChickenStix...perghhh...sedap semuanya...makan hingga menjilat jari laa kiranya ...best memang best!! Kira memang hari rehat sedunia laa ari tu...hehehe



Apapun..memang aku suka hari rehat ku..tanpa gangguan orang...rehat dan baca paper...ehehe lepas tu tengok tv rancangan kesukaan aku...hehehe...okeh...salam rehat buat semua..chowww..

Wassalam...

Hafiz Juara AF7!!


Berakhir dah AF 7....tapi bagi aku Konsert Akhir AF 7 tak menarik...dan bosan...ramai yang cakap macam tu...bukan aku jer....memang macam kurang meriah jer...tak tau laa...mungkin sebab pemilihan lagu yang kurang menarik...dan mungkin persembahan kurang menarik...apapun tahniah kepada HAFIZ...cuma aku sedikit kecewa AKIM tidak mendapat tempat ke-2...bagi aku persembahan AKIM jauh lebih baik daripada semua mereka...at least dpt no 2 laa kan....tak pe aaa...tak semestinya dia nanti tak bleh glamour kan...

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Petikan dr web Astro:


Debaran transformasi AF7 berakhir apabila Mohd Hafiz Mohd Suip atau Hafiz, 19, yang berasal dari Kuching, Sarawak diumumkan sebagai juara Akademi Fantasia Musim Ketujuh di Stadium Putra, Bukit Jalil, seperti yang disiarkan di Astro Ria (Saluran 104)

Dengan memperolehi undian sms terbanyak daripada penonton, Hafiz telah menjadi pilihan majoriti masyarakat Malaysia untuk menjuarai musim ketujuh program realiti hiburan terbitan Astro yang paling popular di Malaysia itu

Sekaligus menewaskan 4 finalis lain iaitu Yazid, Akim, Isma Aril apabila beraksi dengan baik pada malam itu menerusi lagu Kau Bunga Cintaku nyanyian asal Anuar Zain serta lagu baru Masih Jelas

Dengan kemenangan itu, Hafiz berjaya membawa pulang kereta Honda Accord 2.0 tajaan Honda Malaysia, Percutian Ke New York Untuk 2 orang, Sistem Home Theatre Arezzo Hoffman 5.1 (Arezzo), Camera U130 (Olympus), Penapisan Udara Hyundai (MSP Advance), Jam Tangan Hugo Boss (Hugo Boss), Brand Innershine untk dinikmati selama 1 tahun (Cerebos), Nokia 5730 Xpress Music (Nokia), wang tunai RM20, 000 serta trofi

Sementara itu, Khairil Azam Pilus atau Aril, 24 dari Kuala Lumpur yang diumumkan sebagai naib juara bagi musim ini pula seperti biasa tidak mengecewakan apabila sentiasa tampil dengan aksi dan persembahan yang cukup berani, tersendiri serta menghiburkan menerusi lagu Kasih Tak Sampai nyanyian asal Padi serta lagu baru Toksik

Dengan kemenangan itu, Aril yang kini digelar ikon di kalangan peminat remajanya berjaya membawa pulang hadiah berbentuk baucer percutian bernilai RM,3000 tajaan Maybelline, Camera U1030 (Olympus), Karaoke Set Arezzo Hoffman (Arezzo), Penapisan Udara Hyundai (MPS Advance), jam tangan Hugo Boss (Hugo Boss), wang tunai RM10,000 serta trofi

Tempat ketiga menjadi milik Afiq Hakim Ahmad atau Akim, 18, yang telah menunjukkan peningkatan demi peningkatan pada minggu terakhir AF7. Kemenangan itu, sekaligus melayakkan Akim .untuk memenangi baucer percutian bernilai RM2,000 tajaan Maybelline, Camera F3320 (Olympus), wang tunai RM8,000 serta trofi

Berasal dari Johor Bahru, Johor Akim telah berjaya memukau mata penonton apabila menyampaikan lagu Bencinta nyanyian asal Faizal Tahir serta lagu baru Bengang dengan kejutan yang mantap

Mohd Yazid Mohd Ibrahim atau Yazid, 22, dari Johor Bahru Johor pula hanya berupaya menduduki tempat keempat apabila menyampaikan lagu Dewa 19 berjudul Qasidah Cinta serta lagu baru Ya Pa Pa. Beliau membawa pulang kamera FE320 tajaan Olympus, wang tunai RM3,000 serta trofi

Ismaliza Ismail atau Isma, 30, daripada Kuala Lumpur apabila dia hanya sekadar berjaya menduduki tempat ke-5 dalam konsert akhir AF7 ini menerusi lagu Cinta Adam dan Hawa nyanyian asal Misha Omar serta lagu baru Bisikan…Godaan hasil ciptaan Zul suaminya sendiri

Konsert selama 3 jam yang itu dipancarkan secara langsung di Astro Ria serta radio rasmi Era FM itu telah dibawakan oleh Hotlink selaku penaja utama. Ia turut menampilkan segmen persembahan daripada bekas pelajar AF7 yang tersingkir sebelum ini seperti Qhaud, Rini dan Sidi

Selain itu, ia juga turut diserikan dengan persembahan juara AF6 terdahulu Stacy serta tarian pembukaan dari Hardstyle Republic. Finalis AF7 sendiri turut membuat persembahan pembukaan menerusi lagu Revolusi yang dipopularkan band muzik Bunkface

Konsert final hebat itu dihoskan dengan lancar oleh AC Mizal dan menampilkan pengacara diari AF7, Sarimah Ibrahim. Pengkritik malam tadi adalah Edrie Hashim, Dato Khadijah Ibrahim serta Adlin Aman Ramlie

Semua hadiah disampaikan Pengetua AF7, Datin Seri Tiara Jacquelina yang kemudian menutup dengan rasminya upacara graduasi akademi sebelum tirai pentas dilabuhkan lewat tengah malam tadi

Berikut adalah kedudukan undian pada malam ini

Kedudukan undian sebelum konsert bermula

PELAJAR PERATUSAN (%)

HAFIZ 44
ARIL 22
YAZID 15
AKIM 13
ISMA 6
Kedudukan undian selepas undian ditutup

HAFIZ 46
ARIL 22
AKIM 18
YAZID 9
ISMA 5

Friday, May 15, 2009

Surahs For Migraine Sufferer

For Migraine Sufferer

1. Read Al fateha (1 x )
2. Read Surah Al Ikhlas (3xs )
3. Read Surah Yassin ayat ke 58 "Salamun Qaulan Minrabbirrahim" (3xs )
4. Read Selawat (3xs )

Blew it on your palms and put your palms on your head for a while.
Repeat the whole process again.


RAHSIASURAH YASSIN�AYAT KE 58

Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah tersebut "SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM" diulang sebanyak 7 kali untuk 7 niat baikmu, Insya Allah dengan izin Yang Maha Esa dan Maha Kuasa, semua hajatmu akan dikabulkan.

Jika boleh niatkan sebegini:
1) YA-ALLAH YA-RAHIM, ampunkan dosa-dosaku dan saudara-maraku
2) YA-ALLAH YA-RAHMAN, kurniakan aku isteri,suami,anak-anak yang soleh dan mencintai Islam
3) YA-ALLAH YA-RAZZAK, kurniakan aku rezeki yang berkat,kerja yang baik dan berjaya didunia dan akhirat.
4) YA-ALLAH YA-JABBAR, makbulkan hajat penghantar maklumat yang aku dapat ini.
5) YA-ALLAH YA-MUTAQABBIR, jauhkan aku dari sifat khianat dan munafiq dan miskin .
6) YA-ALLAH YA-WADUUD, kurniakan aku dan seluruh umat Muhammad yang beriman kesihatan zahir batin.
7) YA-ALLAH YA-ZALJALA LIWAL IKRAM, makbulkanlah semua hajatku, dan redhaikanlah aku.....

AMEEN

Sampaikan dakwah ini kepada sahabat anda tiada kerugian bahkan digalakkan.
Ikhlaskanlah hatimu menyampaikan dakwah ini kerana Allah. Dunia adalah pentas, akhirat tempatnya yang sebenarnya.

This Is Not A Real Lady.

Terrornye dia lukis kan...
Nampak real lak...isk isk....
macam tak percaya la plak....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...