Bawang Putih
Mengandungi antibakteria yg membantu mengurangkan kolestrol dan lemak yang tidak sihat. Minyak atau jus bawang putih mempunyai kualiti sama untuk membantu mengurangkan lemak.Bahan berkenaan juga berfungsi membersihkan badan dari dalam
Epal
Mengandungi bahan kimia yang dipanggil ‘pectin’ yang juga boleh didapati dalam buah beri dan buahan segar lain.
Kacang Soya
Mengandungi lecitin yang mempu menghalang pembentukan lemak.
Buahan Sitrus seperti Oren, Anggur dan Lemon
Mengandungi viamin C serta dikenali sebagai asid ascorbic yang berfungsi untuk membakar lemak dan menghalang pembentukan lemak.
Asparagus
Mengandungi kimia ‘asparagin’. Ia sejenis ‘alkaloid’ yang membantu kitaran dan mempertingkat fungsi buah pinggan.
Tauge
Sayuran yg mengandungi banyak khasiatnya terutama Vitamin C dan kaya dengan protein yg membantu mempertingkatkan system metabolisme
Lobak Merah
Mengandungi karotina iaitu sejenis vitamin A yang mana membantu membersihkan system penghadaman dalam badan dan membuang sisa lemak dengan cepat.
Seleri
Mengandungi kalsium dan mempunyai tahap magnesium tinggi
Timun
Mengandungi sulfur dan silicon. Juga untuk kebaikan buah pinggan untuk membersihkan asid urik
Tomato
Tinggi vitamin C dan asid citricmalic-oxalic yang mana mempercepatkan process metabolic. Untuk kebaikan buah pinggan juga, asid berkenaan membantu seseorang membuang air berlebihan
Oat
Membantu membersihkan organ dalam ban kerana mengandungi sulfur dan iodine. Ia juga membantu membersihkan membrane dalam perut dan intestine
Kobis
Makanan terbaik yang membantu mengurangkan lemak.
Teh Hijau
Mengandungi kafein yang boleh mengurangkan tahap ‘plasma triglycerides’ dan membakar lemak.
Bawang Merah
Mengandungi mineral seperti minyak dan sulfur yang membantu untuk memecahkan lemak dan meningkat metabolisme badan
Petikan Berita Harian 30 March 2009
No comments:
Post a Comment