Sunday, October 13, 2013

Ho Chi Minh City ~ Lovely September (Day 3)

Salam,

Day 3...nak ke mana plak eh? Sebenarnya masa 1st time datang dulu tak sempat terjah memana...tu pun tak dapat habis terjah semua tu sebabnya cuaca tak mengizinkan. Musim hujan agaknya sekarang ni. Jadi dapat jalan sikit-sikit aje laa. Memandangkan aktiviti banyak kami jalankan dengan berjalan kaki. Waktu siang boleh laa jalan kaki, waktu malam tak berapa di galakkan jalan kaki. Agak bahaya jugak. So, lepas breakfast di cafe hotel (memang dalam pakej hotel), kami pun gerak laa...

Ni bangunan City Hall. Di depan bangunan ni ada logo di larang bergambar dengan gambar kamera dipalangkan. Heran gak memula. So, amek gambar jauh-jauh ajer la..heheh..janji adoo laa kan...memula terfikir gak kenapa...tapi tak kisah laa...jalan-jalan di Vietnam nie best. Walaupun banyak kenderaan, tapi tiada lak terasa udaranya penuh asap ke...okay aje. Malah rasa udara lebih bersih berbanding di KL. Agaknya asap-asap kenderaan di KL ni yg mengotorkan udara...kualiti minyak tak elok kut!!


Dihadapan bangunan City Hall nie ada patung Ho Chi Minh dengan sorang budak. Tak sure lak tu anak dia ke..atau sekadar patung aje..area kiri kanan taman ni terletak butik-butik mewah.


So, tengok laa banyak sangat butik mewah. Cuci mata dari luar aje laa..tapi agak-agak mahal tak? Jom layan...kalau nak letak gambar semua..pengsan...banyak giler..mewah gak dorang nie eh..ingatkan tak de yang mewah...





Parkson...Jumpa gak. Tapi aku tak masuk la. Nak buat apa masuk pun. Sama aje macam kat Malaysia. Hehehe...cuma dorang kata kat atas nie ada food court yang ada halal food. Tapi aku tak pergi la, sebab menurut blogger lain tak de la sedap mana pun..jadi tak pe laa...sekitar hotel pun dah banyak kedai makan halal gak...so, tak kisah laa sangat. Parkson nie terletak di Dong Koi Street. Kiranya kalau yang dah biasa pergi ke Ho Chi Minh ni, memang akan tau laa Dong Koi Street kiranya kawasan mewah laa di sini. 


Ni plak Vincom Centre. Sebelah Parkson nie aje. Memula aku ingat nie pejabat. Rupanya ia adalah mall. Masa jalan nak ke Post Office tu, kami masuk sekejap sebab Mr Hubby nak cari toilet masa ni. Pusing-pusing laa dalam mall nie, rupanya toilet kat level bawah. Tapi mak aiii, toilet dia lawa dan bersih sangat. Beza dari mall yang ada di Malaysia. Dorang nie jenis pakai tisu aje, jadi jangan harap laa toilet tu ada paip air yek. Walaupun tak de paip air, toilet dia memang bersih dan wangi aje. Tabik laaa..kalau kat Malaysia agak-agaknya apa jadi laa eh...hehehe 


Dalam Vincom Centre ni ada butik Jimmy Choo tau. So, bangga laa kejap kan bile tengok ada butik dia kat situ... dahsyat! Tak jalan sangat laa dalam mall nie..tengok-tengok kedai handphone iPhone and Samsung dalam tu. Agak murah gak phone dia bila kira-kira balik ...tapi saja laa tengok kan...tak beli pun hehehe...



Lepas keluar dari sini, kami terus ke Post Office Ho Chi Minh ...tak jauh pun.. dlm 5 min aje dah sampai. Masa kami sampai depan post office nie dorang tengah sibuk potong pokok di sekitarnya. Tak tahu plak kenapa, mungkin dorang tengah nak tanam pokok baru kut. Jom layan gambar tu...









Lepas dari pejabat pos tu...kami jalan lagi ke Dong Khoi Street tu...tapi arah sebelah sana plak...so ronda-ronda laa kan...lepas dah penat tu kami berehat laa di taman yang ada. Kat Ho Chi Minh ni memang banyak taman-taman untuk berehat. Best plak...masih mengekalkan kehijauan bandar.


Nie masa lepak depan Dong Khoi Street berdekatan dengan Hotel Continental Saigon. Cantik sangat bangunan hotel ni. Klassik. 


Nie laaa taman kami duduk jap lepas penat berjalan. Duduk dan makan bekalan roti cream dan minum air mineral. Bekalan yang harus di bawa bila berjalan kaki. Kalau tak mau lapoo gak dibuatnya kan...


Ni plak bangunan teater dorang. Lupe lak nama dia...tapi korang boleh laa tanya cik Google pasal nie yek...rajin-rajinkan diri mencari apa-apa yang patut...hehehe padahal sendiri pun tak ingat hehehe...


Masa nie dah mendung. Cuaca macam dah semacam plak...tapi kami still nak berjalan gak...so, ronda-ronda jumpa plak butik LV kat situ...sempat laa snap. 


Ni aaa coffee yang terkenal di Vietnam. Trung Nguyen Coffee...terang-terang tulis No 1 coffee...cuba try baru tau betapa sedapnya..Kiranya kalau minum memang tak sama laa ngan Starbucks tu. Sedap sangat weyyy...kiranya nie macam Starbucks laa...tapi bagi aku lagi sedap laaa...Boleh beli kopi ni yang 3in1 dan yang belum dicampur lagi baru RM10 aje...ok laa kan..Cuma kami tak berkesempatan nak lepak dalam kedai ni untuk minum la...next time may be...kena bawak banyak sket duit Dong...


Jalan punya jalan terjumpa plak butik PlayBoy kat sini ... hehehe...ape lagi snap-snap laaa kan..sampai orang tempatan pun macam tengok kami semacam aje...jakun agaknya dorang nie dlm hati dorang...Hehehe...


Dah penat berjalan. Kami pun pulang semua ke area hotel. On the way back to hotel hujan renyai-renyai. Kami pun berlari-lari laa pulang. Tapi tak penat pun bila jalan-jalan. Padahal jauh gak kami berjalan tu. Alhamdulillah kami sampai di sekitar hotel. Then aku pun ajak laa Mr Hubby untuk makan kat Hajah Basiroh depan hotel. Dia kata nak makan Pho Mi (sebut Pher Mi). Pho Mi nie actually Kuey Teow Sup Vietnam. Sedap sangat. Ia disertakan dengan ulam-ulam dan sambal. Pas tu aku macam kenyang lagi..jadi aku order Karipap aje dan order Teh Tarik. Karipap dia sedap. Teh Tarik pun sedap sangat. 

Masa 1st time datang dulu aku makan gak Pho Mi tu. Kemudian aku cuba makan nasi berlauk kat kedai Hajah Basiroh nie. Dulu tak banyak lauk tau. Sehari biasanya ada 3 lauk aje. Kalau tak ikan atau ayam, Sambal Telur dan Sayur. Tapi masa aku pergi baru-baru ni okay plak...dah advance dah. Banyak lauk dah sekarang. Makan kat sini lebih murah dan tiada tax. Kekadang orang Malaysia ni datang negara orang sibuk nak makan makanan Malaysia, sekali sekala cuba laa makan makanan negara orang kan. Yang HALAL laa kan...hehehe :)


Pho Mi kat Hajah Basiroh nie memang SEDAP!! Mr Hubby kata masih teringat lagi sampai sekarang. Dia suka sangat ngan Pho Mi tu. Dia kata tak sama dengan yang kat Secret Recipe. Memang lain sangat pun. Kat Secret Recipe tak plak dorang bagi ulam-ulam tu. Pho Mi kat kedai ni memang banyak sangat dalam mangkuk tu. Semangkuk tu boleh makan dua orang tau. Kalau perut kecik laa...tapi Mr Hubby boleh habiskan! Wahhh hebat, sebabnya dia suka laa mi tu dipenuhi daging. Memang kegemaran dia. Kira macam sup laa dihirupnya...licin selicin licinnya. Hehehe...Terbaik!!


Sepanjang di Ho Chi Minh nie, Mr Hubby sibuk beli Kopi Ais depan hotel. Setiap petang ada motosikal yang akan datang jual kopi ais. Tapi memang sedap sangat kopinya. So, setiap hari kami akan beli 2 cawan seorang. Hehehe banyak kan! Sebab sedap sangat! 2 cawan lagi kami simpan dalam peti ais di bilik hotel. So, boleh minum bila haus kan!


So dengan mamat nie laaa setiap petang dan malam kami akan beli Kopi Ais dia. Memang superb. Sedap. Ramai gak yang jual depan hotel nie pakai baju oren. Tapi macam diragui aje kan...so, kami pilih mamat nie sebab dia Muslim kan. Harga? Tak mahal pun...RM3 sahaja per cawan tu. Okay laa kan. Sangat berbaloi. Sedap plak tu.

Nie laaa the famous Kopi Ais yang kami dok beli tu..sedap!! Nampak biasa-biasa aje kan...bila sedut aje..hilang dah bait-bait kata...hahaha... Kesedapannya terasa hingga ke hari ini. Hehehe..Mr Hubby selalu gak buat bila dah balik ke KL ni. Rajin tul dia. Peminat kopi tegar la katakan. Sanggup dia buat sendiri. Hehehe... 


Okay sesudah makan dan minum. Kami jalan lagi. Kali ini nak cari beg. Luggage beroda nak bawak balik barang-barang kan. Sebab masa datang kami backpackers ajer kan. So, balik nie nak isi laa barangan borong. 

Ni laa beg yang kami beli di sana. Okay laa. Ultra Light jadi bila buh kain-kain dan baju-baju tak laa berat kan. So far kalau letak kain cotton memang ringan sangat laa melainkan kalau beli baju kurung cotton yang bermanik-manik kan. Macam kain sutera memang berat. Coffee pun berat gak. Perghhh...t-shirt pun kami ada gak borong. Barang-barang untuk souvenir ada laa beli satu dua...beli untuk yang kami belum pernah bagi laa..so susun sebaik mungkin. Dan lepas habis pek semua barang sila laa timbang. Timbang di mana? Haaa...kalau nak tau setiap hotel di sini ada penimbang besar tu..so, korang timbang laa beg korang before berlepas yek. Jangan bila di airport sibuk bukak tutup beg sebab terlebih muatan beg kan...(pasal ni nanti aku citer...betapa bengangnye aku)...huhuhu...


Tu antara kain-kain yang aku beli la...ada cotton...ada sutera...ada t-shirt...ada jacket...sebab Mr Hubby beli jacket North Face yang double layer lagi. Dia punya laa happy. Sebab kalau kat KL ori dia memang mahal gile. Ni walaupun tak ori ke...tapi kualiti dia sangat-sangat laaa cantik. Kalau ori pun "Made in Vietnam" gak..so, tak de beza pun kan...


Hari ke tiga nie memang kami banyak santai aje laa...sebelah petang jalan-jalan aje di sekitar hotel. Cari apa yang perlu. Dan lepas tu berehat di hotel aje menikmati wifi hotel yang sangat laju tu. Huhuhu...Mr Hubby suka laa...dia boleh sambung tengok anime Naruto dia. Hehehe...apa-apa aje laa..layankan!

Esok balik dah...mula laa nak mood sedih tu!! Hmmmm... 

3 comments:

Cahaya Petunjuk said...

Salam,nk tya sikit..masa pegi jd backpacker je kan?means xde check in luggage la?so,brg mknan yg sis bw tu xpe eh bw naik kabin?tq....

Heldamelissa said...

Wsalam....

Ye saya pergi backpacker ajer. Tapi sebab kes malas nak angkut bag naik cabin...so saya check in kan aje beg tu...

Barang makanan lepas..kecuali botol air mineral...

Helda Melissa said...

test

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...